HUKUK PROGRAMI (Türkçe)

DÜZEYİ: Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey

İstanbul Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi ilk öğrencilerini 2011-2012 akademik yılında alarak eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. Aynı eğitim döneminde Uluslararası Ticaret Hukuku Yüksek Lisans Programı başlamıştır. 2013-2014 akademik yılında Köln Üniversitesi ile birlikte yürütülen Çift Diplomalı Türk-Alman Hukuk Lisans Programı hayata geçmiştir. 2016-2017 eğitim döneminde Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programı’na öğrenci kabul edilmiştir. 2017 yılında Özel Hukuk Doktora Program öğrenci kabul etmeye başlamıştır.

Amaç

  • Klasik ve modern eğitim yöntemlerini harmanlayarak ve hukuk biliminde uzmanlaşmanın önemini göz önünde bulundurarak, uluslararası hukukta geçerli ve gelişime açık yeni hukuk alanlarında uzmanlaşma hedefiyle geliştirdiğimiz müfredatımız ile çağın global hukukçularını yetiştirmekteyiz. Bunun yanı sıra öğrencilerimize staj olanakları sunarak mezuniyet sonrasında da kariyerlerine destek olmaktayız.
Hedef

  • Hukuk Fakülteleri içerisinde öğrencilerimizin farklılığını ortaya koymak için yeni hukuk disiplinlerinde uzmanlaşmalarını ve mezunlarımızın uluslararası alanlara açılmasını sağlamak Hukuk Fakültemizin başlıca hedefleridir
Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayanlar "Hukuk Lisans Derecesi" almaya hak kazanır.

Derecenin Düzeyi

Bu program lisans düzeyinde öğrenim veren bir programdır.

Temel Alan Bilgisi

Hukuk

Kabul ve Kayıt Koşulları

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), adayların seçme sınavında aldıkları puanlarına ve lise puanlarının katkılarına göre öğrencileri seçtikleri bölümlere yerleştirir. Yabancı uyruklu olan adaylar İstanbul Altınbaş Üniversitesi hukuk lisans programına doğrudan başvuru yapabilirler ve “İstanbul Altınbaş Üniversitesi Yurtdışından Öğrencilerin Lisans Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi” uyarınca öngörülen koşulları taşımaları durumunda programa kayıtlarını yaptırabilirler.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Önceki formal öğrenmenin tanınması ulusal düzeyde YÖK çerçeve yönetmelikleri ve İstanbul Altınbaş Üniversitesi ilgili yönetmelikleri uyarınca yapılır. Kurum içi yatay geçişler ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilindedir. Kontenjanlar ilan edilen her yıl için ÖSYM Kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının belirli bir oranı olarak ilgili yönetim kurulları tarafından belirlenir. Kurum içi yatay geçiş kontenjanları taban puanı ve öngörülen ilave şartlarla birlikte son başvurunun kabul edileceği günden belirli bir süre öncesinde Üniversite web sayfasında ilan edilir. Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde fakat farklı merkezi yerleştirme puan türü ile öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Hukuk fakültesi eğitimi (İngilizce hazırlık sınıfı hariç) dört yıldır. Bir yıl, iki yarıyıldan oluşur. Her yarıyılda 14 hafta vardır. Dört yıllık eğitim toplam 240 AKTS’ye karşılık gelmektedir (Avrupa Kredi Transfer Biriktirme Sistemi). Öğrencilerimizin eğitimlerini başarıyla tamamlayıp diploma almaları için gerekli bütün derslerden geçer not almaları ve genel not ortalamalarının en az 2.00 olması gerekir.

Program Profili

İstanbul Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi, öğrencilerini hukuk alanında bilgisi, donanımı ve iletişim becerileri ile fark yaratacak, yenilikçi ve girişimci hukukçular olarak yetiştirmeyi hedefler. Öğrenciler eğitimleri süresince seçmeli dersler, konferanslar ve seminerler yoluyla mesleğin önde gelen akademisyenleri ve profesyonelleriyle tanışma ve deneyimlerinden yararlanma olanağını elde ederler. Lisans eğitiminin %30'luk bir oranı İngilizce olarak yapılmaktadır. Çift anadal ve Yandal Programları mevcuttur. Başta ERASMUS programı olmak üzere, yurt dışındaki üniversitelerle geliştirilmiş işbirlikleriyle öğrencilerin yurtdışı tecrübesi edinmesini teşvik etmektedir. KÖLN Üniversitesi ile birlikte yürütülen Çift Diplomalı Türk_Alman Hukuk Lisans Programı, Türkiye-Almanya arasında ilk çift diplomalı lisans programıdır.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Bu programdan mezun olanlar kamu ve özel sektörün hukuk ile ilgili tüm alanlarında, avukat, savcı, hakim, noter, araştırmacı, akademisyen, yönetici, danışman ve uzman olarak çalışırlar. Mezunlar bu alanlarda çalışmak için gerekli temel ve teknik bilgilerle ve iletişim, yabancı dil, takım çalışması gibi becerilerle donatılmış olarak yetiştirilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler, hukuk fakültesinin ve sosyal bilimlerin diğer dallarında lisansüstü eğitim programlarına başvurabilirler.

Mezuniyet Koşulları

Bu çerçevede Hukuk Fakültesi lisans programından mezun olmak için programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak gereklidir. Tamamlanan 240 AKTS içinde müfredattaki Zorunlu Dersler dışında; toplamda en az 3 tane Alan Seçimlik (HUK kodlu) Türkçe ders ile en az 6 İngilizce Seçimlik ders olması zorunludur. İngilizce Seçimlik derslerin en az 4 tanesi, Alan Seçimlik (LAW kodlu) İngilizce derslerden seçilmiş olmalıdır. En fazla 2 ders Serbest Seçimlik ders olarak seçilebilir. Yabancı dillerin tamamı, İngilizce Seçimlik dersler kapsamında değerlendirilmektedir.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, Örgün Öğretim )

Tam Zamanlı

Bölüm Olanakları

Hukuk Lisans programı dersleri, %30 oranında İngilizce olarak yapılmaktadır. Öğrenciler için burs imkanları mevcuttur. İngilizce ve Almanca hazırlık sınıfı vardır. Fakültemiz, öğrencilerine hukukun pek çok alanında seçmeli ders olanakları sunmaktadır. Bunların bir kısmı İngilizce olarak verilmektedir. Çift anadal ve Yandal Programlarından eğitim alma olanağı vardır. Hukuk eğitimi uluslararası işbirlikleriyle desteklenmektedir; AB ERASMUS programına katılım, ABD Georgia State Üniversitesi'nde Yaz Okuluna katılım ve ders kredilerini saydırma; KÖLN Üniversitesi işbirliğiyle Çift Diplomalı Hukuk Lisans Programı bitirme olanakları bulunmaktadır. Ayrıca Amerikan Hukuku Sertifika Programı (CUSL-Certificate on US Law), Hukuk Kliniği ile uygulamalı hukuk eğitimi, Sanal Mahkeme ile pratik hukuk eğitimi ve yarışmalara katılım olanakları da vardır. Üniversitemiz, Uluslararası Ticaret Hukuku ve Kamu Hukuku alanında Yüksek Lisans, Özel Hukuk alanında doktora programı ile lisansüstü eğitim vermektedir. Geliştirmiş olduğu işbirlikleriyle öğrencilerine ABD Georgia State Üniversitesi'nde yüksek lisans ve ABD'de Baro sınavlarına giriş fırsatı sunmaktadır.

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Altınbaş Üniversitesi Gayrettepe Sosyal Bilimler Yerleşkesi Tel: (0212) 604 01 00 Adres: Büyükdere Caddesi, No:147 Esentepe / İSTANBUL E-posta: info@altinbas.edu.tr Dekan: Prof. Dr. Leyla Ateş leyla.ates@altinbas.edu.tr Dekan Yardımcısı: Doç. Dr. Nihan Yancı Özalp nihan.ozalp@altinbas.edu.tr Bologna Koordinatörü: Prof. Dr. Leyla Ateş leyla.ates@altinbas.edu.tr

AKTS Koordinatörü

  • Prof. Dr. HASAN SINAR
  • Prof. Dr. LEYLA ATEŞ
  • Prof. Dr. MEHMET KAMİL YILDIRIM
  • Prof. Dr. SEVTAP YOKUŞ VEZNEDAROĞLU
  • Prof. Dr. ŞÜKRAN ŞIPKA
  • Doç. Dr. İLYAS GÖLCÜKLÜ
  • Doç. Dr. MURAT CAN ATAKAN
  • Doç. Dr. NUR BANU KAVAKLI BİRDAL
  • Dr. Öğr. Üyesi ALİ YAŞAR ÇELİKEL
  • Dr. Öğr. Üyesi AYŞEGÜL ALTINBAŞ
  • Dr. Öğr. Üyesi BAŞAK GÜNEŞ
  • Dr. Öğr. Üyesi BİLGE ERTAN
  • Dr. Öğr. Üyesi ERSİN EMBEL
  • Dr. Öğr. Üyesi EYLEM AKDENİZ GÖKER
  • Dr. Öğr. Üyesi FATMA ALTINBAŞ
  • Dr. Öğr. Üyesi FULYA EROĞLU
  • Dr. Öğr. Üyesi FULYA SONÜSTÜN
  • Dr. Öğr. Üyesi MEHMET TURAN ÇAĞLAR
  • Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA EMİR ÜSTÜNDAĞ
  • Dr. Öğr. Üyesi NAZIM SİNAN ODABAŞI
  • Dr. Öğr. Üyesi NAZİLE İREM YEŞİLYURT
  • Dr. Öğr. Üyesi YEŞİM YILMAZ
  • Arş. Gör. HARUN ÜNSAL
  • Arş. Gör. MELİKE YAMAN
  • Arş. Gör. YURDAL ÖZATLAN
  • FATMA ALTINBAŞ YILDIRIM