2012 yılında kurulan Sosyoloji bölümü, ilk öğrencilerini 2012-2013 akademik yılında kabul etmiştir. 2016-2017 akademik yılında ilk mezunlarını vermiştir. Sosyoloji biliminin tüm temel alanlarında araştırma ve eğitim sürdürülmektedir.
Sosyoloji, lisans (B.A.)
Lisans düzeyi (6. seviye)
Sosyal ve Davranış Bilimleri
Lise diploması, ve Yüksek Öğretim Kurumu’nun düzenlemeleri çerçevesinde, Türkiye’de ön lisans ve lisans programlarına öğrenci kabulü merkezi olarak yapılan sınav sonuçlarına göre yapılır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adayların seçme sınavında aldıkları puanlarına ve Lise puanlarının katkılarına göre öğrencileri seçtikleri bölümlere yerleştirir. Sosyoloji bölümüne uluslararası öğrenciler de kabul edilmektedir. Seçme ve yerleştirme sınavlarına ilişkin detaylı bilgiye http://www.osym.gov.tr internet adresinde ulaşılabilir.
Önceki formal öğrenmenin tanınması ulusal düzeyde Yüksek Öğrenim Kurumu’nun çerçeve yönetmeliklerine ve İstanbul Altınbaş Üniversitesi’nin ilgili yönetmeliklerine göre yapılır. Kurum içi yatay geçişler ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yapılır. Kontenjanlar ilan edilen her yıl için ÖSYM Kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının belirli bir oranı olarak ilgili yönetim kurulları tarafından belirlenir. Kurum içi yatay geçiş kontenjanları taban puanı ve öngörülen ilave şartlarla birlikte son başvurunun kabul edileceği günden belirli bir süre öncesinde Üniversite web sayfasında ilan edilir. Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde fakat farklı merkezi yerleştirme puan türü ile öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır. Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarını başarı ile tamamlamış öğrenciler lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurtdışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da dikey geçiş için başvurabilirler.
4 akademik yıl, 1 akademik yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 14 hafta, toplam 240 AKTS. Öğrenciler bir ya da daha fazla dersten başarısız oldukları takdirde, başarısız oldukları dersin açıldığı ilk dönem dersi tekrar almaları gerekmektedir. Başarısız oldukları dersi en az D harf notu ile geçmedikleri durumda, bir üst sınıfın dersini alamazlar. Kredilerini tamamlayan öğrencilerin mezun olabilmesi için genel akademik ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması ve minimum harf notunun D olması gerekmektedir.
Sosyoloji bölümü lisans programı 4 yıl ve 8 dönemden oluşmaktadır. Öğretim dili İngilizcedir. Özel koşulları yerine getiren öğrencilerin diğer bolümler ile çift anadal ve Yandal yapabilmeleri uygun görülmüştür. Programın amacı; - Öğrencilerimize sağlam bir kuramsal altyapı ve alan araştırması deneyimine ek olarak analitik ve eleştirel düşünme yeteneği sağlayarak onları akademik ve profesyonel kariyerlerine hazırlamak; - Akademik kadro ve öğrencilerin işbirliği ile alanı zenginleştirecek çalışmalar yapmak ve yaygınlaştırmak; - Uluslararası işbirlikleriyle desteklenmiş akademik etkinlikler ve eğitim programları aracılığıyla bilime ve topluma faydalı hizmetler vermektir.
Bu programdan mezun olanlar sosyolog olarak veya başka unvanlar ile kamu kuruluşlarında (KPSS’den yeterli puanı almaları durumunda) ve özel sektörde çalışırlar. Aile ve Sosyal Politikalar, İçişleri, Adalet ve Sağlık Bakanlıkları ve diğer kamu kuruluşlarında uzman ya da proje yöneticisi olarak görev yapabilir; medya kuruluşları, araştırma şirketleri, ve özel şirketlerin insan kaynakları bölümünde çalışabilirler. Formasyon sertifikası alarak özel kuruluşlarda ve kamu kuruluşlarında öğretmenlik yapabilir; akademik alanda (yüksek lisans ve doktora seviyesinde) bilimsel çalışmalar sürdürebilirler.
Bu programdan mezun olan öğrenciler, merkezi ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli seviyede İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü eğitim programlarına başvurabilirler.
Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve minimum 240 AKTS kredi yükünü tamamlayarak, tüm derslerden en az D notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Öğrencilerin programda tanımlanan stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Tam zamanlı ve örgün eğitim
Saygın üniversitelerden doktora derecesine sahip öğretim üyelerinin bulunduğu sosyoloji bölümünde öğrencilere Erasmus Öğrenci Değişimi çerçevesinde uluslararası değişim imkanı sunulmaktadır. “ Altınbaş Universitesi Çift Anadal ve Yandal Programı” uyarınca, çift anadal ve yandal yapma imkanı vardır.
Dr. Öğr. Üyesi Berna Ekal, Sosyoloji Bölümü, E-posta: berna.ekal@altinbas.edu.tr Telefon: +90 212 604 0100