GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI PROGRAMI (Türkçe)

DÜZEYİ: Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesinde 2017-2018 eğitim öğretim yılında kurulmuştur. Gayrettepe Sosyal Bilimler yerleşkesinde yer almaktadır.

Amaç

  • Yiyecek ve içecek sektöründe, yenilikçi, bilimsel, yaratıcı ve sürdürülebilir çözümler üretecek, Türk mutfak kültürünü ve değerlerini dünyaya tanıtacak, evrensel bakış açısı ile değişen yaşam koşullarına göre geliştirecek uzman gastronom ve restoran yöneticileri yetiştirmek
Hedef

  • Değişen yaşam koşullarına bağlı olarak sektörün ihtiyaç duyduğu donanımlı insan gücünü belirlemek, Türk ve dünya mutfaklarının uygulamalı eğitimlerini bilimsel eğitimlerle destekleyen ve öğrencilerin yöneticilik vasfını geliştirecek işletme eğitimlerini içeren dinamik bir program geliştirmek, yarının yiyecek içecek profesyonellerini sektöre ve bilim dünyasına kazandırmak
Kazanılan Derece

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans derecesi

Derecenin Düzeyi

Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey

Temel Alan Bilgisi

Kişisel Hizmetler

Kabul ve Kayıt Koşulları

Yüksek Öğretim Kurumu’nun düzenlemeleri çerçevesinde, Türkiye’de ön lisans ve lisans programlarına öğrenci kabulü merkezi olarak yapılan sınav sonuçlarına göre yapılır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adayların seçme sınavında aldıkları puanlarına ve Lise puanlarının katkılarına göre öğrencileri seçtikleri bölümlere yerleştirir.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Önceki formal öğrenmenin tanınması ulusal düzeyde Yüksek Öğrenim Kurumu’nun çerçeve yönetmeliklerine ve İstanbul Altınbaş Üniversitesi’nin ilgili yönetmeliklerine göre yapılır. Kurum içi yatay geçişler ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yapılır. Kontenjanlar ilan edilen her yıl için ÖSYM Kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının belirli bir oranı olarak ilgili yönetim kurulları tarafından belirlenir. Kurum içi yatay geçiş kontenjanları taban puanı ve öngörülen ilave şartlarla birlikte son başvurunun kabul edileceği günden belirli bir süre öncesinde Üniversite web sayfasında ilan edilir. Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde fakat farklı merkezi yerleştirme puan türü ile öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır. Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarını başarı ile tamamlamış öğrenciler lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurtdışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da dikey geçiş için başvurabilirler.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Lisans derecesi, öğretim planından alması gereken tüm dersleri tamamlamış, toplam 240 kredisi bulunan ve en az 2.00/4.00 ağırlıklı genel not ortalamasına sahip öğrencilere verilmektedir.

Program Profili

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü sadece “şef/aşçı” yetiştiren bir eğitim kurumu olmaktan çok, yeme-içme alanındaki yönetim süreçlerine de hâkim olan, tam donanımlı yiyecek-içecek profesyonelleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu program aşçılığın gerektirdiği asgari bilgilerin yanında öğrencilere, kariyerlerinin ilerleyen yıllarında iyi bir yönetici olabilmeleri için gereken bilgi ve becerileri de aktarmaktadır. Eğitim dili Türkçe olan programda Türk mutfağının yanı sıra dünya mutfağına da hâkim profesyoneller yetiştirmek amaçlanmaktadır. Program, farklı mutfak teknikleri, yiyecek içecek hizmetleri, gibi uygulamalı aşçılık derslerinin yanı sıra gıda güvenliği, mutfak kimyası, beslenme gibi derslerle gıda bilimi alanında, işletme, iktisat, hukuk, maliyet, pazarlama gibi derslerle yönetim alanında donanımlı öğrenciler yetişmesini amaçlamaktadır. Seçmeli derslerle birlikte geniş bir yelpazeye sahip ders programı, öğrencilerimizin istedikleri alanda uzmanlaşmasına olanak sağlamaktadır.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları her türlü yeme içme işletmesinde şef/aşçı olarak çalışabilir. Yeme içme işletmelerinde çeşitli yönetim kademelerinde çalışabilirler. Turizm sektöründe yeme içme bölümlerinde pazarlama, satış, satın alma, menü planlama, üretim yönetimi gibi çeşitli alanlarda görev yapabilirler. Mezunlar, gıda endüstrisinde üretim ve ürün tasarımında rol alıp danışmanlık yapabilirler. Öğrencileri geleceğin girişimcileri olarak yetiştirmek de gastronomi bölümünün amaçları arasındadır.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler, merkezi ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli seviyede İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü eğitim programlarına başvurabilirler.

Mezuniyet Koşulları

Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve minimum 240 AKTS kredi yükünü tamamlayarak, tüm derslerden en az D notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Öğrencilerin programda tanımlanan stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, Örgün Öğretim )

Tam zamanlı 

Bölüm Olanakları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programında eğitim gören öğrenciler, ulusal ve uluslararası firmalarda kariyer olanaklarına ilişkin gereksinimleri karşılayan bir program kapsamında sunulan seçmeli dersler ile, mutfak uygulama, pazarlama, yönetim ve organizasyon veya mutfak kültürü alanlarında uzmanlaşabilirler. 6. dönemini tamamlayan bölüm öğrencileri CO-OP programına başvurabilirler. CO-OP (Cooperative Education) Eğitim Programı üniversitedeki eğitim ile iş yaşamını birleştiren bir modeldir. CO-OP Programı, yenilikçi ve eğitim odaklı üniversite ve firma işbirliği bağlamında yürütülecektir. CO-OP Eğitim Programının amacı üniversitede verilen bilgiyi iş dünyasındaki uygulama ile birleştirerek hem kuramsal temele hem uygulamaya hakim mezunlar yetiştirmektir.

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Dr. Öğr. Üyesi Özge SEÇMELER (Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı),

E posta: ozge.secmeler@altinbas.edu.tr, Telefon: 0212 604 01 00,

Esentepe, Şişli Büyükdere Cd. No:147, 34349 Beşiktaş/İstanbul

Sosyal Medya adreslerimiz:

https://www.instagram.com/au_gastronomi/

https://www.facebook.com/altinbasgastronomi/

https://twitter.com/AltGastronomi

 

AKTS Koordinatörü

  • Dr. Öğr. Üyesi ÖZGE SEÇMELER
  • Öğr. Gör. HAVVA TOPAL