ULUSLARARASI İLİŞKİLER (İngilizce-Doktora)

DÜZEYİ: Doktora , TYYÇ: 8. Düzey , EQF-LLL: 8. Düzey , QF-EHEA: 3. Düzey

Uluslararası İlişkiler Doktora Programı, alanında güçlü bir entelektüel altyapıya sahip ulusal ve küresel liderler yetiştirmek, disiplinin gelişmesine katkı sağlayacak akademik araştırmalar gerçekleştirmek ve paydaşlarına ve topluma yarar sağlayıcı hizmetler vermek amacıyla kurulmuştur. 2 Profesör, 2 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi ile eğitim, öğretim ve araştırma çalışmalarını sürdürmektedir. 

Amaç

  • Uluslararası İlişkiler Doktora Programı’nın amacı; öğrencilere uluslararası ilişkiler alanında ileri derecede akademik bilgi ve orijinal katkı yapma yetkinliği kazandırarak, etik ve profesyonel sorumluluk bilinci olan ve küresel sorunların çözümünde kendi disiplininin unsurlarını kullanarak aktif rol oynayan araştırmacı ve akademisyenler yetiştirmektir.
Hedef

  • Uluslararası İlişkiler Doktora Programı’nın hedefleri; öğrencilerine teorik derinlik ve metodolojik yetkinlik kazandırarak, öğrencilerin alanlarıyla ilgili uzmanlık geliştirmesini sağlayarak ve disiplinlerarası çalışmanın önemini kavramasını sağlayarak, ulusal ve uluslararası dergilerde yayın yapabilen, konferanslara katılım yoluyla küresel bir ağ oluşturabilen, küresel politikaların geliştirilmesine katkıda bulunabilen, lider araştırmacılar yetiştirerek, programın ve üniversitenin mezun başarısının artırılmasına katkı sağlamaktır.
Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Uluslararası İlişkiler Doktora Derecesi (PhD in International Relations) almaya hak kazanırlar.

Derecenin Düzeyi

Bu program doktora düzeyinde öğrenim veren bir programdır.

Temel Alan Bilgisi

Sosyal ve Davranış Bilimleri

Kabul ve Kayıt Koşulları

Yüksek Öğretim Kurumu’nun düzenlemeleri çerçevesinde, Türkiye’de doktora programlarına öğrenci kabulü merkezi olarak yapılan ALES sınavı sonuçları, öğrencinin lisans ve yüksek lisans eğitimindeki performansı (notları), İngilizce dil yeterliliği ve mülakat sonuçlarına göre yapılır. Doktora programına öğrenci kabulü merkezi bir sürece bağlı olmayıp ilgili üniversite tarafından yapılır.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Önceki formal öğrenmenin tanınması ulusal düzeyde Yüksek Öğrenim Kurumu’nun çerçeve yönetmeliklerine ve İstanbul Altınbaş Üniversitesi’nin ilgili yönetmeliklerine göre yapılır.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Bu programdan doktora derecesiyle mezun olabilmek için öğrencilerin minimum 240 AKTS kredi yükünü tamamlayarak, tüm derslerden en az BB notu alarak başarılı olmaları, yeterlilik sınavından geçerek ve doktora tezini başarıyla savunarak eğitimini başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Doktora programının öğrencileri her bir dönem 60 AKTS'den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması alarak toplamda 240 AKTS'yi tamamlar. Mezuniyet şartı olarak genel not ortalamasının 4.00 üzerinden 3.00'ın altında olmaması gerekmektedir.

 

Program Profili

İstanbul Altınbaş Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Doktora Programı öğrencilerini, alanında bilgisi, donanımı ve iletişim becerileri ile fark yaratacak kişiler olarak yetiştirmeyi ve Uluslararası İlişkiler, Bölgesel çalışmalar ve Siyasi Tarih alanlarında uzmanlık kazanmalarını hedefler. Öğrenciler, Uluslararası İlişkiler, Bölgesel çalışmalar ve Siyasi Tarih alanlarında temel dersler ve seçmeli dersler alır ve mesleğin önde gelen akademisyenleri ve profesyonelleriyle tanışma ve deneyimlerinden yararlanma olanağını elde ederler. Doktora tezi çalışması ile kendi ilgi alanlarını geliştirerek Uluslararası İlişkiler, Bölgesel çalışmalar ve Siyasi Tarih alanlarında derinlik kazanırlar. 

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Bu programdan mezun olanlar uluslararası ilişkiler alanında doktora sonrası araştırmacı, proje yöneticisi ve akademisyen olarak görev yapar veya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı gibi kamu kurumlarında ve bankacılık, medya, düşünce kuruluşları, sivil toplum örgütlerinde ve özel şirketlerin çeşitli birimlerinde çalışırlar. Mezunlar bu alanlarda çalışabilmek üzere gerekli temel ve teknik bilgilerle ve iletişim, yabancı dil, takım çalışması gibi becerilerle donatılmış olarak yetiştirilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler akademik kadrolara ve doktora sonrası araştırma programlarına başvurabilirler.

Mezuniyet Koşulları

Bu programdan doktora derecesiyle mezun olabilmek için öğrencilerin minimum 240 AKTS kredi yükünü tamamlayarak, tüm derslerden en az BB notu alarak başarılı olmaları, yeterlilik sınavından geçerek ve doktora tezini başarıyla savunarak eğitimini başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Doktora programının öğrencileri her bir dönem 60 AKTS'den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması alarak toplamda 240 AKTS'yi tamamlar. Mezuniyet şartı olarak genel not ortalamasının 4.00 üzerinden 3.00'ın altında olmaması gerekmektedir.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, Örgün Öğretim )

Tam Zamanlı

Bölüm Olanakları

İstanbul Altınbaş Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Doktora Programı öğrencileri Üniversitenin kütüphane ve bilgisayar imkanlarından faydalanır, seçmeli dersler, konferanslar ve seminerler yoluyla mesleğin önde gelen akademisyenleri ve profesyonelleriyle tanışmanın yanı sıra Uluslararası İlişkiler, Bölgesel çalışmalar ve Siyasi Tarih alanlarında deneyimli ve uzman bir akademisyenin danışmanlığında tez yazma ve uzmanlaşma olanağını elde ederler.

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Doç. Dr. Bahadır KAYNAK Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Başkanı Altınbaş Üniversitesi Gayrettepe Yerleşkesi Büyükdere caddesi, No: 147 Esentepe / İstanbul E-posta: bahadir.kaynak@altinbas.edu.tr Tel: (0 212) 604 01 00

AKTS Koordinatörü

  • Doç. Dr. FULYA AKSU
  • Arş. Gör. GİZEM EZGİ GÜLER