ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ (Türkçe-Doktora)

DÜZEYİ: Doktora , TYYÇ: 8. Düzey , EQF-LLL: 8. Düzey , QF-EHEA: 3. Düzey

Amaç

  • Çocuk Diş Hekimliği alanında yetki ve yeterliliğin kazanılması ile klinik ve temel araştırma becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Hedef

  • Çocuk Diş Hekimliği Doktora programı, teorik ve pratik dersleriyle bebek, çocuk, ergen ve özel bakım gerektiren çocuk hastalara temel ve ileri davranış yönlendirme tekniklerinin öğretilip uygulanmasıyla ağız ve diş sağlığına ilişkin tedavileri en yüksek seviyede tamamlayabilme yeteneği kazandırmaktadır. Bunun yanı sıra koruyucu diş hekimliği uygulamaları, koruyucu ve önleyici ortodontik tedaviler konusunda ideal tedavilerin gerçekleşmesini sağlayıp, sistemik veya genetik hastalığa sahip olan çocuklarda en iyi ağız ve diş sağlığı hizmeti sunabilmeyi hedefleyen, çocuk diş hekimliği alanında bilimsel gelişmeleri takip eden, yaşam boyu eğitimin önemini kavramış çocuk diş hekimleri yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Kazanılan Derece

Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar “ Çocuk Diş Hekimliği alanında Doktora Diploması” derecesini alırlar.

Derecenin Düzeyi

Doktora

Temel Alan Bilgisi

Tanımsız

Kabul ve Kayıt Koşulları

Çocuk Diş Hekimliği Doktora Programına başvuran adayların Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olmuş olmaları gerekmektedir. Programa öğrenci kabulü ve kayıt esasları "Altınbaş Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği" içinde yer alan "İkinci Bölüm-Öğrencilerin Kabulüne İlişkin Esaslar" başlığı altında ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması, dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler, Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, Madde 5. Yatay Geçiş Yoluyla Öğrenci Kabulü” esaslarına uygun olarak Altınbaş Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edilen “Lisansüstü Programlarına Yatay Geçiş Temel İlke ve Kuralları” kapsamında gerçekleştirilmektedir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik on dört ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur. Doktora programına ait diğer esaslar ‘ Altınbaş Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’ içinde yer alan ‘Doktora Programına İlişkin Esaslar’ bölümünde belirtilmiştir.

Program Profili

Doktora programının mezunları: Programı tamamladıklarında Çocuk Diş Hekimliği disiplininin kapsadığı konularda hem teorik hem de klinik alanlarda yetkinlik kazanırlar ve başta eğitim kurumları olmak üzere sağlık kurumlarının ihtiyaç duyduğu Çocuk Diş Hekimliği alanında Doktora mezunu olma yeterliliğine sahip olmaktadırlar.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Program mezunları çoğunlukla kamu kuruluşları, özel muayenehane ve hastanelerin yanı sıra üniversite hastanelerinde çalışırlar ya da kariyerlerine devlet ve vakıf üniversitelerinde akademisyen olarak devam ederler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar devlet veya vakıf üniversitelerinde doktora programlarına devam edebilirler.

Mezuniyet Koşulları

Öğrencinin, programdaki dersleri başarıyla tamamlaması, bir tez projesi hazırlayarak, sonuçlandırması ve tez çalışmasını akademik jüri önünde savunması gerekir. Doktora programına ait diğer esaslar ‘ Altınbaş Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’ içinde yer alan ‘Doktora Programına İlişkin Esaslar’ bölümünde belirtilmiştir.

 

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, Örgün Öğretim )

Tam zamanlı

Bölüm Olanakları

Çocuk Diş Hekimliği doktora programında iki profesör,  2 doktor öğretim üyesi bulunmaktadır. Program Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi’nde yürütülmektedir. Program adaylara geniş bir pre-klinik, klinik, genel anestezi altında hasta tedavisi ve araştırma olanağı sunar. Pre-klinik çalışmalar fantom laboratuvarında yürütülür. Hasta bakım hizmetleri Doktora kliniği ve genel anestezi ameliyathanelerinde gerçekleştirilir. Öğrenciler, araştırma faaliyetleri için, Altınbaş Üniversitesi, Bakırköy Sağlık Yerleşkesinde bulunan biyokimya, mikrobiyoloji, anatomi, patoloji, fizyoloji, kimya, biyolojik bilimler ve farmasötik teknoloji araştırma laboratuvarlarını da kullanırlar. Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği fakültesinin de yer aldığı Bakırköy Sağlık Yerleşkesinde geniş kapsamlı araştırmaların yapılabileceği basılı ve elektronik ortamda ulaşımın mümkün olduğu kütüphane olanakları mevcuttur. Fakültemizin Diş Hastanesinde ISO 9001-2015 kalite yönetim sistemi kullanılmaktadır.

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Prof. Dr. Figen Seymen E-posta: figen.seymen@altinbas.edu.tr Altınbaş Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Zuhuratbaba Mahallesi, İncirli caddesi, No:11 Bakırköy/Istanbul Telefon: +90 212 709 45 28

AKTS Koordinatörü

  • Prof. Dr. FİGEN SEYMEN