PSİKOLOJİ PROGRAMI (İngilizce)

DÜZEYİ: Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey

Psikoloji bölümü lisans programı 2011 yılında kurulmuştur. Bölüm 2012 yılında , 60 öğrencilik bir kontenjan ile lisans düzeyinde öğrenci alımına başlamıştır. Programın öğretim dili %100 İngilizcedir.

Amaç

  • 1. Öğrencilerin, Psikoloji alanında temel mesleki bilgiye haiz olması, kuram ve uygulamayı bir arada yürütme becerisi geliştirmesi, analitik ve bütünsel bir bakış açısına sahip olması ve analitik düşünmeyi prensip hâline getirmesi 2. Akademik kadromuzun öğrenciler ve üniversite ile iş birliği hâlinde, kamu yararını gözeterek Psikoloji alanı zenginleştirecek çalışmalar yapması; uluslararası iş birlikleri ile desteklenmiş akademik etkinlikler ve eğitim programları aracılığıyla bilime ve topluma faydalı hizmetler vermesi 3. Öğrencilerimizin kamu ve özel sektörde kendilerine alan bulabilecekleri bir donanımla mezun olmaları 4. Öğrencilerimiz ve mezunlarımızın Psikoloji alanında çağın getirdiği güncel problemlerin farkında olmaları; bu problemleri meslek etiğinden uzaklaşmadan çözmeye çalışmaları 5. Öğrencilerimizin ve mezunlarımızın, mesleki sorumluluk ve etik bilincine sahip bireyler olması ve bu bilinci mesleki yaşantılarına yansıtması, mesleki girişimlerinde mesleğin onurunu ve halk sağlığını koruma ve yüceltme hedefiyle çalışmasıdır.
Hedef

  • Psikoloji Bölümü'nün sunduğu lisans programı vereceği eğitimle demokratik ve bilimsel öğrenme ortamı sağlayan; etik değerlere ve bilimsel bakış açısına sahip mezunlar yetiştirmeyi hedefler. Çağdaş psikoloji içindeki teori, yöntem ve teknikler için güçlü bir temel sunarak bu alandaki çeşitli uzmanlık alanlarını tanıtır. Bu program, öğrencilere geniş bir psikoloji anlayışı ve temel araştırma becerileri kazandırmayı, onların mesleki ortamlarda başarılı olmalarını veya daha fazla uzmanlık için lisansüstü düzeyde ileri düzeyde çalışmalar yapmalarını sağlamayı hedefler.
Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Psikoloji Lisans Derecesi almaya hak kazanırlar.

Derecenin Düzeyi

Bu program lisans düzeyinde öğrenim veren bir programdır. (6. seviye)

Temel Alan Bilgisi

Sosyal ve Davranış Bilimleri

Kabul ve Kayıt Koşulları

Yüksek Öğretim Kurumu’nun düzenlemeleri çerçevesinde, Türkiye’de ön lisans ve lisans programlarına öğrenci kabulü merkezi olarak yapılan sınav sonuçlarına göre yapılır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adayların seçme sınavında aldıkları puanlarına ve Lise puanlarının katkılarına göre öğrencileri seçtikleri bölümlere yerleştirir. Psikoloji bölümüne Uluslararası öğrenciler kabul edilmektedir. Uluslararası Öğrenci Seçim Komisyonu alınacak öğrencileri belirlemektedir.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Önceki formal öğrenmenin tanınması ulusal düzeyde Yüksek Öğrenim Kurumu’nun çerçeve yönetmeliklerine ve İstanbul Altınbaş Üniversitesi’nin ilgili yönetmeliklerine göre yapılır. Kurum içi yatay geçişler ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yapılır. Kontenjanlar ilan edilen her yıl için ÖSYM Kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının belirli bir oranı olarak ilgili yönetim kurulları tarafından belirlenir. Kurum içi yatay geçiş kontenjanları taban puanı ve öngörülen ilave şartlarla birlikte son başvurunun kabul edileceği günden belirli bir süre öncesinde Üniversite web sayfasında ilan edilir. Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde fakat farklı merkezi yerleştirme puan türü ile öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır. Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarını başarı ile tamamlamış öğrenciler lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurtdışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da dikey geçiş için başvurabilirler.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

4 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 240 AKTS. Fakültemizde bir öğrencinin, öğretimini başarı ile bitirerek diploma alabilmesi için, genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. İzledikleri programdan mezun olmak için, gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları halde mezun olmak için gerekli 2.00 genel not ortalamasını sağlayamayan son sınıf öğrencilerine, genel not ortalamalarını yükseltmek üzere öğretim planında yer alan son dört yarıyıl derslerinden 2.00 genel not ortalaması şartını sağlayabilecek ise tek ders sınav hakkı tanınır. 2.00 genel not ortalaması şartını tek ders sınavı ile sağlayamayanlara ise son dört yarıyıl derslerinden yarıyıl içi, yarıyıl sonu veya bütünleme sınav hakkı tanınır. Öğrenciler bu sınav haklarını derslerin açıldığı yarıyıldaki sınav döneminde kullanır. Bu sınav hakkından yararlanmak isteyen öğrenciler, hangi derslerden sınava gireceklerini yarıyıl başında kayıt yenileme işlemi sırasında bildirirler. Bu çerçevede Psikoloji Bölümü lisans programından mezun olmak için programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak gerekli yeterlilik koşuludur.

Program Profili

Vizyonumuz, üniversitemizin misyon ve vizyonu doğrultusunda, vereceği eğitimle dünyada ilk elli psikoloji programının içinde yer alan; demokratik ve bilimsel öğrenme ortamı sağlayan; etik değerlere ve bilimsel bakış açısına sahip mezunlar yetiştiren bir bölüm olmaktır. Misyonumuz ise, verdiği eğitim ile uluslararası ve ulusal üniversitelere öncü olan; ürettiği bilimsel araştırmalar ile çağdaş psikoloji biliminin ilerlemesine katkıda bulunan ve yetiştirdiği psikologlar ile topluma en kaliteli hizmeti vermeye amaçlayan kurumsallaşmış bir eğitim-öğretim organizasyon yapısını oluşturmaktır. Öğrencilerimiz, psikolojinin temel hedeflerini ve dört temel psikoloji kuramını (Öğrenme ve biliş; Psikometri; Davranışların ve zihinsel süreçlerin biyolojik temelleri; Gelişim psikolojisi) tanımlama ve uygulama becerisi edineceklerdir. Psikoloji ile ilgili sorulara yanıt bulmak amacıyla uygun araştırma metotlarını kullanarak bilimsel araştırmaları tasarlama becerisi edineceklerdir. Davranışlar ve zihinsel süreçlerle ilgili soruları, sorgulayıcı ve yaratıcı düşünce yapısını kullanarak bilimsel bir yaklaşımla çözme becerisini kazanacaklardır. Psikoloji Bölümünün öğretim amaçları: 1. Öğrencilerin, Psikoloji alanında temel mesleki bilgiyi haiz olması, kuram ve uygulamayı bir arada yürütme becerisi geliştirmesi, analitik ve bütünsel bir bakış açısına sahip olması ve analitik düşünmeyi prensip haline getirmesi 2. Akademik kadromuzun öğrenciler ve üniversite ile iş birliği halinde, kamu yararını gözeterek Psikoloji alanı zenginleştirecek çalışmalar yapması; uluslararası işbirlikleri ile desteklenmiş akademik etkinlikler ve eğitim programları aracılığıyla bilime ve topluma faydalı hizmetler vermesi 3. Öğrencilerimizin kamu ve özel sektörde kendilerine alan bulabilecekleri bir donanımla mezun olmaları 4. Öğrencilerimiz ve mezunlarımızın Psikoloji alanında çağın getirdiği güncel problemlerin farkında olmaları; bu problemleri meslek etiğinden uzaklaşmadan çözmeye çalışmaları 5. Öğrencilerimizin ve mezunlarımızın, mesleki sorumluluk ve etik bilincine sahip bireyler olması ve bu bilinci mesleki yaşantılarına yansıtması, mesleki girişimlerinde mesleğin onurunu ve halk sağlığını koruma ve yüceltme hedefiyle çalışmasıdır.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

İstanbul Altınbaş Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü, öğrencilerini, psikoloji alanında bilgisi, donanımı ve iletişim becerileri ile fark yaratacak, yenilikçi ve girişimci psikologlar olarak yetiştirmeyi hedefler. Psikoloji Bölümü lisans programından mezun olan öğrenciler, ülkemizdeki diğer Psikoloji bölümü mezunları gibi Psikoloji Lisans derecesi ile diploma almaktadır. Bununla birlikte, öğrencilerimiz eğitimleri süresince iş dünyasının gerçekleriyle tanışırlar, seçmeli dersler, konferanslar ve seminerler yoluyla mesleğin önde gelen akademisyenleri ve profesyonelleriyle tanışma ve deneyimlerinden yararlanma olanağını elde ederler. Mezunlarımız, sağlık, eğitim, sanayi ve endüstri kuruluşları, sosyal hizmet kurumları, araştırma merkezleri gibi pek çok farklı alanda hizmet veren çeşitli kamu ve özel sektör kurumlarında çalışabilmektedir. Psikoloji Lisans mezunları, kamuda Sağlık, Adalet ve İç İşleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından KPSS ile psikolog olarak atanarak görev yapabilmektedir. Bazı özel koşullar yerine getirildiğinde ise Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda da çalışabilmektedir. Hem kişisel gelişim hem de akademik, bilimsel ve mesleki yetkinlik açısından lisans mezunlarının alanlarında uzman olarak görev yapabilmeleri için psikolojinin farklı alt alanlarında (klinik, sosyal, gelişim, bilişsel, deneysel, endüstri/örgüt psikolojisi gibi) lisansüstü eğitim yapmaları tavsiye edilmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler lisansüstü eğitim programlarına başvurabilirler.

Mezuniyet Koşulları

Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, tüm derslerden en az D notu alarak başarılı olmaları ve minimum 240 AKTS kredi yükünü ile müfredat koşullarını tamamlamaları gerekmektedir. Öğrencilerin programda tanımlanan stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, Örgün Öğretim )

0

Bölüm Olanakları

Bölümde iki profesor, dört doktor öğretim üyesi ve üç araştırma görevlisi bulunmaktadır. Başarılı öğrenciler yandal ve çift anadal programına kaydolabilmektedir. Her sene başvuru koşulları ve şartlar öğrenci işleri sayfasında duyurulmaktadır. Başvuru kriterlerini sağlayan öğrenciler yandal veya çift anadal programlarına başvurabilir, gerekli koşulları yerine getirdiklerinde de bu programların diplomasını/sertifikasını almaya hak kazanabilirler. Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki 34 üniversitenin Psikoloji Bölümleri ile yapılan Erasmus+ anlaşmaları ile bir ya da iki yarıyıl Avrupa'daki yükseköğretim kurumlarında burslu olarak eğitim imkânı sağlanmaktadır. Bununla birlikte, öğrencilerimiz, Eramus+ staj hareketliliğinden de faydalanabilirler. Psikoloji Bölümü öğrencileri klinik, gelişim, sosyal, endüstriyel, vb. alanlarda staj yapabilir ve bu stajlarını ders kredisi olarak saydırabilirler. Müfredatımızda bulunan staj derslerini seçmeli ders olarak seçerek sigortaları okul tarafından karşılanacak şekilde stajlarını gerçekleştirebilirler. Başarılı öğrenciler, staj dersi için ayrılan kontenjanlarla devlet hastanelerinde Klinik staj yapma imkanına sahiptir. Ancak öğrenciler dilerlerse kendilerinin ayarladığı kurumlarda da staj yapabilirler. Öğrencilerimiz, Altınbaş Üniversitesi Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (APAM) kapsamında gönüllü ve/veya bursu olarak bilimsel çalışmalarda görev alabilir; kendi çalışmalarını yürütebilir; yapılan sosyal sorumluluk projelerine katılabilirler. Uygulama ve Araştırma Merkezimiz bünyesinde yapılan sosyal ve laboratuvar ortamındaki deneylerde, psikolojik destek uygulamalarında gözlemci olabilirler.

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Dr. Öğr. Üyesi Burak Emre Gürsoy, Psikoloji Bölümü Başkanı, E-posta: burak.gursoy@altinbas.edu.tr , Telefon: +90 212 604 0100, Adres: Büyükdere caddesi, No: 147 Esentepe / İstanbul

AKTS Koordinatörü

  • Doç. Dr. FULYA AKSU
  • Dr. Öğr. Üyesi AYŞEGÜL GÜNER ALGAN
  • Dr. Öğr. Üyesi MEHMET TURAN ÇAĞLAR
  • Arş. Gör. BETÜL TAŞKIN
  • Arş. Gör. BUSE BAYLAR