Sosyal Hizmet Bölümü, 2016 – 2017 Akademik yılında kurulmuş, 2017 – 2018 Akademik Yılı Güz döneminde öğrenci alımına başlamıştır.
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Sosyal Hizmet Lisans derecesi almaya hak kazanır.
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Sosyal Hizmet Lisans derecesi (6. Düzey) almaya hak kazanır.
Tanımsız
Yüksek Öğretim Kurumu’nun düzenlemeleri çerçevesinde, Türkiye’de lisans programlarına öğrenci kabulü merkezi olarak yapılan sınav sonuçlarına göre yapılır. Yabancı uyruklu öğrenciler, Yurtdışından Öğrencilerin Lisans Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi doğrultusunda yapılmaktadır. Türkçe yürütülen programlara yerleştirilen öğrencilerin Türkçe düzeyi, Üniversitenin düzenlediği dil yeterlik sınav sonucuna veya ulusal ya da uluslararası geçerliliği olan bir dil sınavının (TOEFL, IELTS, FCE, TOEIC, TÖMER, v.b.) sonucuna göre belirlenir. Türkçe veya İngilizce programlara yerleştirilen öğrencilerden Türkçe veya İngilizce dil yeterlik sınavında başarısız olan öğrenciler bir yıl süreli Hazırlık sınıfına alınır.
Önceki formal öğrenmenin tanınması ulusal düzeyde Yüksek Öğrenim Kurumu’nun çerçeve yönetmeliklerine ve İstanbul Altınbaş Üniversitesi’nin Önlisans ve Lisans Programları Arasında Yatay Geçiş Yönergesi’ne göre yapılır. Yönerge’de kurum içi, kurumlararası yurt içi yatay geçiş ve Yurtdışındaki Yükseköğretim Kurumlarından Üniversiteye yatay geçiş için kayıt, kabul ve intibak ilke ve süreçleri tanımlanmıştır. Kurum içi yatay geçişler ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yapılır. Kontenjanlar ilan edilen her yıl için ÖSYM Kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının belirli bir oranı olarak ilgili yönetim kurulları tarafından belirlenir. Kurum içi yatay geçiş kontenjanları taban puanı ve öngörülen ilave şartlarla birlikte son başvurunun kabul edileceği günden belirli bir süre öncesinde Üniversite web sayfasında ilan edilir. Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde fakat farklı merkezi yerleştirme puan türü ile öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır. Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarını başarı ile tamamlamış öğrenciler lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurtdışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da dikey geçiş için başvurabilirler.
Öğrencilerin program sonunda tanımlanan program yeterliliklerine sahip olması beklenir. Öğrenciler programdan mezun olabilmek için 240 AKTS’lik ders yükünü tamamlamış olmalıdır. Söz konusu 240 AKTS’lik ders yükünün en az % 30’u alan / serbest seçmeli derslerden oluşmaktadır. Ayrıca 240 AKTS’lik ders yükü içerisinde zorunlu olarak son iki yarıyılda uygulamalı ders yükleri bulunmaktadır, öğrencilerin söz konusu uygulamalı derslerden başarılı olmaları gereklidir. İstanbul Altınbaş Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ne göre öğrencilerin lisans düzeyinde bir programdan diplomaya hak kazanabilmeleri için genel not ortalamasının 2.00’ın altında olmaması gerekir.
Sosyal Hizmet Bölümü'nün amacı, sosyal kurumların ve sosyal politikaların gücünü ortaya koyabilen, çağdaş ve evrensel nitelikte bilgi ile donanımlı, yetkin ve sorgulayıcı akademisyenler ve sosyal çalışmacılar yetiştirmeye katkı sunmaktır.
Program henüz mezun vermemiştir. Mezunlarımız başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın merkez birimleriyle il müdürlüklerinde; yerel yönetimlerde ya da kreş ve gündüz bakımevleri, çocuk yuvaları, huzurevleri, sosyal yardım danışma merkezleri, hastane ve eğitim kurumları gibi birçok kurumda çalışma olanağına sahip olabilirler.
Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarda öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Öğrenciler programdan mezun olabilmek için 240 AKTS’lik ders yükünü tamamlamış olmalıdır. Programda yer alan tüm zorunlu derslerden başarılı olmalıdır. Programda yer alan tüm seçmeli derslerden başarılı olmalıdır. Öğrencilerin genel not ortalaması 2.00’nin altında olmamalıdır.
Tam zamanlı
Bölümün en önemli avantajlarından biri, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi içinde kurulmasıdır. Öğrenciler sosyal hizmet alanının temel bilgilerini program müfredatı kapsamında alabilecek ve bununla birlikte seçmeli dersler çerçevesinde Fakülte içinde sosyoloji, psikoloji, siyaset bilimi gibi farklı disiplinlerden de beslenebileceklerdir. Ayrıca öğrencilerimiz, Hukuk Fakültesi’nden de seçmeli ders alabileceklerdir. Öğrencilerin teorik bilgilerini sosyal hizmet kurumunda veya staj olarak uygulamalı eğitimlerle tamamlamalarına önem verilmektedir. Uygulamalar genel eğitim programı içerisinde yaklaşık yüzde kırk oranında yer almaktadır. Staj programı geliştirilmesi ve kamu ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği kurulmasına dair çalışmaları devam etmektedir. Üniversitemizde halihazırda kurumsallaşmış bir uzun dönemli COOP programı bulunmaktadır, Sosyal Hizmet bölümünün de kuruluş aşamasını tamamlamasının ardından COOP Programına dahil edilmesi planlanmaktadır.
Doç. Dr. Gülçin TAŞKIRAN Bölüm Başkanı Tel: 0 212 604 01 00 E-posta: gulcin.taskiran@altinbas.edu.tr Doç. Dr. Gülçin TAŞKIRAN Bologna Koordinatörü Tel: 0 212 604 01 00 E-posta: gulcin.taskiran@altinbas.edu.tr