ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ (İngilizce-Yüksek Lisans Tezsiz)

DÜZEYİ: Yüksek Lisans , TYYÇ: 7. Düzey , EQF-LLL: 7. Düzey , QF-EHEA: 2. Düzey

İstanbul Altınbaş Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Programı 2016-17 akademik yılında eğitim öğretime başlamıştır.

Amaç

  • Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans programı küresel rekabet ortamında Ulusal ve Uluslararası düzeyde ürün, servis veya hizmet üreten çeşitli sektörlerde; Planlama ve çözümleme yapabilecek, Yapay Zeka ve Endüstri 4.0 gibi güncel ve sürdürülebilir teknolojileri geliştirip uygulayabilecek, var olan sistemlerde problemleri tespit ederek sonuca varmak için çözüm üretebilmek, araştırma kurumlarında akademik çalışmalar yapabilecek ve disiplinler arası ARGE ya da sosyal sorumluluk projelerinde görev alabilecek nitelikte endüstri mühendisleri yetiştirmeyi amaçlar.
Hedef

  • . Mühendislik temel alanının gerektirdiği ileri düzeyde temel fen bilimlerini öğretmek. 2. Endüstriyel sistemlerin analiz ve tasarımını yaptırmak ve uygulatmak. 3. Analitik düşünce ile problemlere algoritmik çözümler üretme yetkinliğini kazandırmak. 4. Endüstri mühendisliği ile ilgili ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip ederek mesleki bilgisini yenileme becerisini kazandırmak ve geliştirmek. 5. Bireysel ve takım çalışmalarında sorumluluk ve/veya yetki almayı ve bunların gereğini yerine getirmeyi benimsetmek. 6. Kendi ana dilinde ve mesleğinin gerektirdiği yabancı dillerde sözlü ve yazılı teknik ifade yetkinliği kazandırmak. 7. Toplumsal sorumluluk bilincini ve endüstri mühendisliği mesleğinin etik ilke ve değerlerini benimsetmek.
Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Derecesi almaya hak kazanırlar.

Derecenin Düzeyi

Bu program yüksek lisans düzeyinde öğrenim veren bir programdır.

Temel Alan Bilgisi

Mühendislik

Kabul ve Kayıt Koşulları

Yüksek Öğretim Kurumu’nun düzenlemeleri çerçevesinde, Türkiye’de yüksek lisans programlarına öğrenci kabulü merkezi olarak yapılan ALES sınavı sonuçları, öğrencinin lisans eğitimindeki performansı (notları) ve mülakat sonuçlarına göre yapılır. Yüksek lisans programına öğrenci kabulu merkezi bir sürece bağlı olmayıp ilgili üniversite tarafından yapılır.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Önceki formal öğrenmenin tanınması ulusal düzeyde Yüksek Öğrenim Kurumu’nun çerçeve yönetmeliklerine ve İstanbul Altınbaş Üniversitesi’nin ilgili yönetmeliklerine göre yapılır. Kurum içi ve kurum dışı yatay geçişler ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yapılır. Kurum için ve kurum dışı yatay geçişlerde transfer edilen dersler yönetim kurulu tarafından belirlenir. Öğrencinin programa yatay geçiş yoluyla başlamadığı durumlarda da eğer öğrencinin başka bir kurumda almış olduğu dersler var ise bunlardan ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenenler ders bazında transfer edilebilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Program yeterlilikleri aşağıdadır: 1. Lisans düzeyinde aldığı kuramsal ve olgusal temel bilgileri bu program çerçevesinde geliştirir. 2. Temel bilim alanındaki disiplinler arası çalışmalarda kazandığı uzmanlık çerçevesinde yeni yaklaşımları uygulayabilir. 3. Yaşam boyu eğitimi kişisel gelişiminin bir parçası haline getirebilir. 4. Alanına ilişkin olarak tanımlanmış bir endüstri mühendisliği problemine kazandığı yeni bilgiler ışığında çözüm yöntemi geliştirebilir ve sonuçlandırabilir. 5. Ulusal ve uluslararası platformda bu alanda uzmanlaşmış bir meslek insanı olarak görev alabilir. 6. Alanına ilişkin bilgileri diğer alanlara dair bilgilerle birleştirebilir ve bu uzmanlık bağlamında yorumlayabilir. 7. Kuramsal ve olgusal bilgi birikimini mesleki uygulamada kullanacak yetkinliğe sahiptir. 8. Ülkedeki işletme problemlerinin çözümü bağlamındaki yaklaşımlara ve uygulamadaki ilişkiler ve/veya çelişkilere eleştirel yorumlar getirebilir. 9. Bir akademik araştırmayı kendi başına tamamlayabilir, öğrendiği bir yöntemi ortaya konan problem bağlamında yeniden yorumlayabilir ve kendi uzmanlık alanının verileri bağlamında sonuca ulaştırabilir. 10. Bilişsel ve uygulamalı beceriler edinmiştir. 11. Öğrenme, bağımsız çalışabilme, ortak projelerde yer alabilme ve iletişim konularında yetkinlik kazanmıştır. Tezli programa kayıtlı olan öğrenciler tez dersi de dahil olmak üzere 120 AKTS, tezsiz programa kayıtlı öğrenciler de 90 AKTS dersi tamamlamak durumundadırlar. Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Endüstri Mühendisliği (Industrial Engineering) alanında Yüksek Lisans derecesi (Graduate Degree of Industrial Engineering) almaya hak kazanmaktadırlar.

Program Profili

Önerilen yüksek lisans programı, işletmelerin hem ulusal hem de uluslararası platformlarda karşılaşabilecekleri stratejik ve operasyonel problemlerin çözümleri için geliştirilmiş kuramsal yaklaşımları bilen, bu yaklaşımların pratikteki uygulamalarına vakıf ve bu bağlamda doğru rolleri üstlenebilecek uzmanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, programda temel matematik ve fen bilimleri, olasılık ve istatistik, eniyileme, benzetim, rassal modelleme, üretim planlama, imalat yöntemleri, kalite, tedarik zincirleri, hizmet sistemleri ve mühendislik ekonomisi alanlarında dersler verilmektedir. Dersler, modern eğitim araç-gereçleri ile desteklenmektedir. Eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri 2016-2017 yılı itibari ile 1 doçent, 3 yardımcı doçent ve 1 araştırma görevlisi tarafından sürdürülmektedir. Endüstri Mühendisliği Bölümü; nitelikli ve alanında deneyimli akademik ve teknik kadrosu, araştırma olanakları ile kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası ölçekte sağlanacak işbirliği kapsamında hizmet vermektedir.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Bu programdan mezun olanlar endüstri mühendisliği alanlarında kamu sektöründe ve özel sektörde çalışabildikleri gibi akademik kariyere de devam edebilirler. Mezunlar bu alanlarda çalışabilmek üzere gerekli temel ve teknik bilgilerle donatılmış olarak yetiştirilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler doktora programlarına başvurabilirler.

Mezuniyet Koşulları

Öğrencinin 2 yıllık bu programdan mezun olabilmesi için tüm derslerini başarı ile tamamlaması gerekir. Bu derece öğretim programında yer alan tüm dersleri başaran, tezli programda minimum 120 AKTS, tezsiz programda minimum 90 AKTS kredisini tamamlayan ve genel not ortalaması en az 2,00 / 4,00 olan öğrencilere verilir.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, Örgün Öğretim )

Tam zamanlı.

Bölüm Olanakları

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi´nin tüm bölümlerinin kullandığı Fizik, Elektrik/Elektronik ve Bilgisayar Laboratuvarları´ndan Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Programı öğrencileri de faydalanabilecektir.

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Doç. Dr. N. Onur Bakır Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı ve Bölümü Başkanı İstanbul Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Mahmutbey Dilmenler Cad. , Bağcılar, İstanbul, 34217 Tel:+90-212-6040100 (Dahili:4100) onur.bakir@altinbas.edu.tr

AKTS Koordinatörü

  • Dr. Öğr. Üyesi FATİH YİĞİT
  • Arş. Gör. ELİF BAĞNU KORKMAZ