Ortodonti Doktora Programı 2017 yılında kurulmuş olup 2021 yılında ilk mezunlarını vermesi planlanmaktadır.
Bu programı başarıyla tamamlayan mezunlara Ortodontide Dr. / PhD ünvanı verilmektedir.
Doktora
Tanımsız
Programa öğrenci kabulü ve kayıt esasları 29952 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan "İstanbul Altınbaş Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği" içinde yer alan "Üçüncü Bölüm- Başvuru ve Kabul" başlığı altında ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Özet olarak; • Öğrenci, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sınavından sayısal puan türünden en az 55 puan almış olmalıdır. • Ortodonti Doktora Bölümümüzde öğretim dili Türkçe olmakla birlikte yabancı dil (İngilizce) barajdır. Bilimsel literatür takibi için İngilizce bilgisi esastır. Bu sebeple, ÖSYM tarafından uygulanan sınavların (KPDS/ÜDS/YDS) birinden 100 puan üzerinden en az 65 puan alması gerekmektedir. • Adayların Ortodonti Bölümünde yapılacak olan yazılı, sözlü ve yabancı dil sınavını “Başarılı” şekilde geçmesi gerekmektedir.
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması, dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler, Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, Madde 5. Yatay Geçiş Yoluyla Öğrenci Kabulü” esaslarına uygun olarak Altınbaş Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edilen “Lisansüstü Programlarına Yatay Geçiş Temel İlke ve Kuralları” kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Yeterlilik koşulları ve kurallar 29952 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan "İstanbul Altınbaş Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği" içinde yer alan "Üçüncü Bölüm- Yeterlilik sınavı" başlığı altında ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Ortodonti doktora eğitiminin ilk 4 dönemi teorik ve pratik derslerden oluşmaktadır. Bu dersleri başarı ile geçen öğrenciler 4. dönemin sonunda, yazılı ve sözlü iki bölümden oluşan doktora yeterlilik sınavına girmektedir. Öğrenci bu sınavda başarılı olduğu takdirde, tez önerisini en geç 6 ay içinde tez izleme komitesine sunmalıdır. Tez önerisi kabul edildiği takdirde, Sağlık Bilimleri Enstitü kuruluna bildirilir. Tez çalışması, Tez İzleme Komitesi tarafından izlenir. Öğrenci, doktora yeterlilik sınavından sonra ise yine 4 dönem sürecek doktora tez çalışmasını yapmakla yükümlüdür. Doktora programındaki öğrenci, elde ettiği sonuçları Senato tarafından kabul edilen yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur. Ortodonti Doktora derecesi alabilmek için öğrencin en az 240 AKTS kredisini 4,00 üzerinden en az 3,00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olarak tamamlamalı ve tez savunmasını başarıyla tamamlamalıdır.
Ortodonti doktora programının amacı; diş diziliminde, oklüzyonda, çenelerin iskelet yapılarında ve temporomandibular eklem kas-iskelet sisteminde bozukluğu olan hastaların teşhis ve tedavisi ile ilgili gerekli bilgi, beceri ve tutumlara sahip, alanında süregelen güncel gelişmeleri ulusal ve uluslararası platformda takip eden, sorgulayıcı ve araştırmacı ortodonti doktoru yetiştirmektir.
Programdan mezun olan doktorlar çoğunlukla yükseköğretim kurumlarında akademisyen olarak, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında doktoralı olarak çalışabilirler.
Doktora eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar akademik çalışmalarına devam ederek yardımcı doçent, doçent ve profesör olabilirler.
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibi olup 29952 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan "İstanbul Altınbaş Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği" esas alınmıştır.
Tam zamanlı
Ortodonti Anabilim Dalı Prof Dr Korkmaz Sayınsu başkanlığında 1 doçent, 2 yardımcı doçent, 5 doktora öğrencisi, 1 klinik hemşiresi ile faaliyettedir.
Prof. Dr. Korkmaz Sayınsu korkmazsayinsu@altinbas.edu.tr