ÖZEL HUKUK (Türkçe-Yüksek Lisans Tezsiz)

DÜZEYİ: Yüksek Lisans , TYYÇ: 7. Düzey , EQF-LLL: 7. Düzey , QF-EHEA: 2. Düzey

İstanbul Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi ilk öğrencilerini 2011-2012 akademik yılında alarak eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. Aynı eğitim döneminde Uluslararası Ticaret Hukuku Yüksek Lisans Programı başlamıştır. 2013-2014 akademik yılında Köln Üniversitesi ile birlikte yürütülen Çift Diplomalı Türk-Alman Hukuk Lisans Programı hayata geçmiştir. 2016-2017 eğitim döneminde Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programı’na öğrenci kabul edilmiştir. 2017 yılında Özel Hukuk Doktora Program öğrenci kabul etmeye başlamıştır. SBE bünyesinde Uluslararası Ticaret Hukuku ile Özel Hukuk yüksek lisans tezli-tezsiz programları mevcuttur.

Amaç

  • Programın amaç ve hedefleri; öğrencilerin bilimsel araştırma yaparak yeni bir bilgi düzeyine erişmesini sağlamak ve alana ilişkin analiz, yorumlama, değerlendirme ve özgün bilimsel çalışmalar yapma yeteneklerinin gelişimine hizmet etmektir.
Hedef

  • Programın amaç ve hedefleri; öğrencilerin bilimsel araştırma yaparak yeni bir bilgi düzeyine erişmesini sağlamak ve alana ilişkin analiz, yorumlama, değerlendirme ve özgün bilimsel çalışmalar yapma yeteneklerinin gelişimine hizmet etmektir.
Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayanlar "Hukuk Yüksek Lisans Derecesi (LLM without thesis)" almaya hak kazanır.

Derecenin Düzeyi

Lisansüstü

Temel Alan Bilgisi

Hukuk

Kabul ve Kayıt Koşulları

Tezli Programa Hukuk lisans mezunları kabul edilmektedir. Projeli (tezsiz) programa ise, belirlenecek olan bazı hukuk lisans hazırlık derslerini almak ve başarmak koşulu ile, önkoşullu öğrenci alınacaktır. - 4 yıllık hukuk lisans derecesine sahip olmak. (Alan mezuniyet şartı bulunmaktadır.) - ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) herhangi bir puan türünden (Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık ) son beş yıl içerisinde en az 55 puan ve üstü almak, • ALES sadece tezli programlar için geçerlidir. Tezsiz programlar için ALES şartı kaldırılmıştır. • Yeterli ALES puanına sahip olmayan aday öğrenciler "özel öğrenci" statüsünde lisansüstü programlara ait ders alabilirler; özel öğrenci statüsünde öğrencilik haklarından faydalanılamaz. • GMAT ve GRE sınavına katılanlar, ALES taban puanına karşılık GMAT veya GRE eşdeğerlik tablosundaki sayısal puanı kullanabilinir.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Önceki formal öğrenmenin tanınması ulusal düzeyde YÖK çerçeve yönetmelikleri ve İstanbul Altınbaş Üniversitesi ilgili yönetmelikleri uyarınca yapılır.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

SBE hukuk lisansüstü eğitimi süresi, YÖK Yönetmeliği gereği 1.5 yıldır (3 yarıyıl). Bir yıl, iki yarıyıldan oluşur. Her yarıyılda 16 hafta vardır. Öğrencilerimizin eğitimlerini başarıyla tamamlayıp diploma almaları için gerekli bütün derslerden geçer not almaları ve genel not ortalamalarının en az 2.5 olması gerekir. Program süresince Bilimsel Etik dahil 3 zorunlu ders + 7 seçimlik ders ile beraber PROJE yazımının başarılı bulunması şarttır.

Program Profili

Ticaret ve ekonominin küreselleşmesi ve Türkiye’deki dış ticaretin son yıllarda gösterdiği gelişme sebebiyle; uluslararası ticaret hukuku alanında uzmanlaşmış hukukçulara, bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Küresel iş dünyasında önemli bir rol üstlenmeye başlayan Türkiye’nin ve özellikle de İstanbul’un; bir uluslararası ticaret merkezine dönüşmesi, uluslararası ticaret hukuku alanında yetkin hukukçu kimliğini ön plana çıkarmaktadır. Uluslararası ticaret hukuku, küreselleşen dünyanın hukukudur. Özel Hukuku Hukuk Yüksek Lisans programının amacı; güçlü bir adalet duygusuna ve etik değerlere sahip, bu adalet duygusunun izlerini her tür hukuki ilişkiye yansıtabilen, hukuk literatürüne öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve faaliyet boyutlarında ulusal ve uluslararası düzeyde katkıda bulunarak gelişimine öncülük etmek ve ticaretini uluslararası boyuta taşıyan iş dünyasının, özellikle de KOBİ’lerin uluslararası nitelikteki hukuki ihtilaflarını çözecek, hukuk hizmeti ihtiyaçlarını karşılayacak, küresel hukuku içselleştirmiş, yetkin hukukçular yetiştirmektir. Program dört modülden oluşmaktadır. Her bir program türü için öğrenci Medeni Hukuk, Ticaret Hukuku, Milletlerarası Özel Hukuk, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku modüllerdenbirini tercih edecek ve iki zorunlu ders dışındaki seçmeli dersleri bu modüller içinden alacaktır.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Program 2019 yılında açılmış ise de, Bu programdan mezun olanlar kamu ve özel sektörün hukuk ile ilgili tüm alanlarında, avukat, savcı, hakim, noter, araştırmacı, akademisyen, yönetici, danışman ve uzman olarak çalışırlar. Mezunlar bu alanlarda çalışmak için gerekli temel ve teknik bilgilerle ve iletişim, yabancı dil, takım çalışması gibi becerilerle donatılmış olarak yetiştirilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

06.02.2013 sonrası Tezsiz yüksek lisans programlarından mezun olan öğrencilerin doktora programlarına başvurma hakkı bulunmamaktadır. Senato tarafından belirlenen şartları yerine getirmek kaydıyla, tezli yüksek lisans programına başvuru yapabilir. 

Mezuniyet Koşulları

Öğrencilerimizin eğitimlerini başarıyla tamamlayıp diploma almaları için gerekli bütün derslerden geçer not almaları ve genel not ortalamalarının en az 3.00 olması gerekir. Program süresince ise 10 ders ve proje ödevinden sorumludur.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, Örgün Öğretim )

Tam Zamanlı

Bölüm Olanakları

Öğrenciler için burs imkanları mevcuttur. Öğrencilerine hukukun pek çok alanında seçmeli ders olanakları sunmaktadır. Hukuk eğitimi uluslararası işbirlikleriyle desteklenmektedir. Üniversitemiz ayrıca Kamu Hukuku alanında Yüksek Lisans, Özel Hukuk alanında doktora programı ile lisansüstü eğitim vermektedir.

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Özel Hukuk (Tezsiz Yüksek Lisans) dersleri, Esentepe/Gayrettepe Yerleşkesinde verilmektedir. Detaylı bilgi için Lisansüstü Eğitim Enstitüsü : graduate.studies@altinbas.edu.tr - +(212) 604 01 00 Adres: Büyükdere caddesi, No: 147 Esentepe / İstanbul​

AKTS Koordinatörü

  • Prof. Dr. HÜSEYİN ÜLGEN
  • Prof. Dr. LEYLA ATEŞ
  • Prof. Dr. MEHMET KAMİL YILDIRIM
  • Prof. Dr. ŞÜKRAN ŞIPKA
  • Doç. Dr. İLYAS GÖLCÜKLÜ
  • Dr. Öğr. Üyesi BAŞAK GÜNEŞ