YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ PROGRAMI (Türkçe)

DÜZEYİ: Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey

Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü, Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesinde 2017-2018 eğitim öğretim yılında kurulmuştur. Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü, Gayrettepe Sosyal Bilimler yerleşkesinde yer almaktadır.

Amaç

  • Analitik düşünme ve problem çözme becerisine sahip, Takım çalışmasına yatkın, Yönetim ve bilişim alanındaki teknolojik gelişmeleri takip eden, İşletmelerin fonksiyonlarına hâkim ve işletmelerin fonksiyonlarını bilişim sistemleri ile bütünleştirebilen, Etkili iletişim becerisine sahip bireyler yetiştirmektir.
Hedef

  • İşletmelerin bilişim sistemlerinin işleyişini anlayıp temel düzeyde kullanabilen, Yeni ve güncel teknolojileri takip edip bu teknolojileri değerlendirebilen, İşletme problemlerinin sayısal modellerini oluşturabilen, Modeli oluşturulmuş işletme problemlerini bilişim sistemleri ile çözebilen, Başkaları tarafından oluşturulmuş çözümleri yorumlayabilen, Takım çalışmasını destekleyen bilişim araçlarını etkin biçimde kullanabilen, işletmenin bilişim projelerini tasarlayabilen, geliştirebilen ve uygulanması süreçlerine katkı verebilen, Her türlü proje için kaliteli dokümantasyon hazırlayıp sunabilen bireyler ve yöneticiler yetiştirmektir.
Kazanılan Derece

Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

Lisans

Temel Alan Bilgisi

Beşeri Bilimler

Kabul ve Kayıt Koşulları

Yüksek Öğretim Kurumu’nun düzenlemeleri çerçevesinde, Türkiye’de ön lisans ve lisans programlarına öğrenci kabulü merkezi olarak yapılan sınav sonuçlarına göre yapılır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adayların seçme sınavında aldıkları puanlarına ve Lise puanlarının katkılarına göre öğrencileri seçtikleri bölümlere yerleştirir.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Önceki formal öğrenmenin tanınması ulusal düzeyde Yüksek Öğrenim Kurumu’nun çerçeve yönetmeliklerine ve İstanbul Altınbaş Üniversitesi’nin ilgili yönetmeliklerine göre yapılır. Kurum içi yatay geçişler ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yapılır. Kontenjanlar ilan edilen her yıl için ÖSYM Kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının belirli bir oranı olarak ilgili yönetim kurulları tarafından belirlenir. Kurum içi yatay geçiş kontenjanları taban puanı ve öngörülen ilave şartlarla birlikte son başvurunun kabul edileceği günden belirli bir süre öncesinde Üniversite web sayfasında ilan edilir. Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde fakat farklı merkezi yerleştirme puan türü ile öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır. Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarını başarı ile tamamlamış öğrenciler lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurtdışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da dikey geçiş için başvurabilirler.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Lisans derecesi, öğretim planından alması gereken tüm dersleri tamamlamış, toplam 240 kredisi bulunan ve en az 2.00/4.00 ağırlıklı genel not ortalamasına sahip öğrencilere verilmektedir.

Program Profili

Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans Programının amaçları, Yönetim Bilişim Sistemleri programını tercih eden öğrencilere, işletmelerin ve bireylerin yaşadığımız çağa ve topluma adını veren bilgiyi üretme, depolama, paylaşma ve bilgiye erişme ihtiyacını karşılamak için kullanılan yöntem, süreç ve sistemlerin planlanması, tasarlanması, kurulması ve yönetilmesi süreçlerini anlayabilme becerisi kazandırmaktır.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü istihdam profili olarak iki açıdan ele alınır. Bilişim alanı; Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı, Programcı, Veri Tabanı Uzmanı, Sistem Analisti ve Tasarımcısı, Veri Tabanı Analisti, SEO Uzmanı, Network Uzmanı, Ağ Sistemleri Yöneticiliği, Veri Bilimci (Veri Analisti) IT Uzman vb. gibi unvanlarda çalışabilirler. Yönetim alanı; İnsan Kaynakları Uzmanı / Yöneticisi, İş Geliştirme Uzmanı / Yöneticisi, Proje Yöneticisi, Satış Pazarlama Uzmanı / Yöneticisi, İş Analisti, ERP Uzmanı / Yöneticisi, İş Zekâsı Uzmanı / Yöneticisi, Akademisyen vb. gibi unvanlarda görev alabilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler, merkezi ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli seviyede İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü eğitim programlarına başvurabilirler.

Mezuniyet Koşulları

Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve minimum 240 AKTS kredi yükünü tamamlayarak, tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Öğrencilerin programda tanımlanan stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, Örgün Öğretim )

Tam zamanlı 

Bölüm Olanakları

Yönetim Bilişim Sistemleri, esas olarak işletmelerin faaliyet gösterdikleri ortamda bulunan çok yoğun bilgiyi işleyip analiz ederek karar destek sistemine girdi olarak sunan becerileri kazandırmayı hedeflemektedir. Bu becerilerin edinilmesi yönetim, istatistik, bilgisayar ile bilgi işlem alanlarını birlikte kullanılmasını gerektiren çok disiplinli bir faaliyeti gerektirmektedir. Bu kapsamda, günümüz dünyasında analitik becerilere sahip olan bireyler işgücü piyasasında ciddi talep görmektedirler. Yönetim Bilişim Sistemleri programından mezun olan biri, hem bilgisayar programlama, hem istatistik ve hem de işletme yönetiminin temel fonksiyonları konusunda yeterli bilgiye sahip olmaktadır. Dolayısıyla, analitik beceri gerektiren, veri işleme, veri analizi vb. gibi işleri yapmak üzere istihdam edilebilirler. Bunun yanında bir işletmenin içinde yer alan temel iş süreçleri ve yapısal özellikler hakkında da bilgiye sahip olduklarından işletme organizasyonunun etkin kılınmasına yönelik pozisyonlarda da görev alabilirler. Bölümün sunduğu Co-op tipi staj olanaklarıyla öğrenciler iş hayatına hazır olarak mezun olmaktadırlar.

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Dr. Öğretim Üyesi Muzaffer Aydemir (Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı) Telefon: (0 212) 604 01 00 , Adres: Büyükdere caddesi, No: 147 Esentepe / İstanbul

AKTS Koordinatörü