FARMASÖTİK BİLİMLER (Türkçe-Doktora)

DÜZEYİ: Doktora , TYYÇ: 8. Düzey , EQF-LLL: 8. Düzey , QF-EHEA: 3. Düzey

Farmasötik Bilimler Doktora programın 24.Aralık. 2014 tarihinde faaliyete başlamış; ilk öğrencilerini 2015-2016 eğitim-öğretim yılında kabul etmiştir.

Amaç

  • Programın amacı ileri teknoloji ve bilgiyle donatılmış, gelişmeleri yakından takip eden ve hızla adapte olabilen nitelikli uzmanlar yetiştirmektir. Dolayısıyla dünya çapında sağlık hizmeti sunmayı hedefleyen ilgili tüm kurumlara bu hizmeti verecek bireylerin yetiştirilmesinde önemli görevler üstlenilecektir. Programın alt uzmanlık alanları şunlardır; analitik kimya, biyokimya, farmakoloji, farmasötik kimya, farmasötik teknoloji.
Hedef

  • Sentetik ve doğal ilaç etkin maddelerinin hastaya uygulanabilecek ilaç şekli haline gelebilmesi için gerekli bilimsel temelleri , endüstriyel imalatını ve klinikte uygulanışını araştıran bilim dalıdır. Dersler ve araştırmalar konvansiyonel ve denetimli/modifiye salım yapan ilaç şekillerinin geliştirilmesi, yeni ilaç taşıyıcı sistemler, biyoteknolojinin ilaç araştırma geliştirmedeki uygulamaları, biyoyararlanım biyoeşdeğerlik, farmakokinetik, çözünme tayinleri, endüstriyel ilaç üretimi, kalite kontrolleri, raf ömrü ve stabilite tayinleri, steril ilaç üretimi, iyi imalat uygulamaları, radyofarmasötikler ve benzeri konularda güncel bilgileri içermektedir. Öğrencilerin kariyerlerine ve gelişmelerine katkısı olacak bu Doktora programı 2 yıl ders 2 yıl tez olmak üzere temel olarak 4 yıldır. Dersler özellikle İlaç sanayinden katılacaklar için çok faydalı olacaktır ve dersler öğrencilerin boş zamanlarına göre düzenlenmektedir. Sorun çözme temelli güncel ve yeni teknolojileri kullanan tez konularına öncelik verilmektedir. Tezlerin projelerle desteklenmesine özen gösterilmekte ve bu yönde öğrencilere deneyimlerin kazandırılması hedeflenmektedir.
Kazanılan Derece

Doktora

Derecenin Düzeyi

Lisansüstü

Temel Alan Bilgisi

Tanımsız

Kabul ve Kayıt Koşulları

Kabul ve kayıt ilkeleri, 29952 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Altınbaş Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" nde "Üçüncü Bölüm - Başvuru ve Kabul" başlıklı kısımda ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Özetle: Eczacılık, Diş Hekimliği veya Tıp Fakültesi mezunu veya biyoloji, kimya ve kimya mühendisliği alanlarından birinde yüksek lisans programını başarıyla tamamlamış ve mezun olmuş olmak.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Eczacılık, Diş Hekimliği ve Tıp Fakültesi mezunları doğrudan doktora programına başvurabilirler. Biyoloji, Kimya Mühendisliği ve Kimya gibi diğer disiplinlerden mezun olan adayların bu programlardan birden yüksek lisans derecesine sahip olmaları gerekmektedir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Yeterlilik koşul ve kuralları, 29952 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Altınbaş Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" nin Üçüncü Bölümü’nün 17-22. Maddelerinde detaylı olarak açıklanmaktadır. Doktora derecesi elde etmek için öğrencinin en az 60 AKTS kredisini tamamlaması, yeterlilik sınavı ve tez savunmasını başarıyla tamamlaması gerekmektedir.

Program Profili

Farmasötik Bilimler doktora programı uluslararası düzeyinde sağlık hizmeti sunmayı amaçlayan kurumlara bu hizmeti verecek ve bu kurumlara sürekli kaynak oluşturacak ileri teknoloji ve bilgi ile donanımlı, günün gelişen koşullarına hızla uyum sağlayabilecek nitelikli uzman bireylerin yetiştirilmesini prensip edinmiş bir programdır.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Farmasötik Bilimler doktora programı mezunları farmasötik bilimler alanında araştırmacı ve akademisyen gereksinimi karşılayacak ve bunun yanı sıra ilaç, kimya veya kozmetik endüstrisinin eczacılık ile örtüşen alanlarında da hizmet verebileceklerdir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Doktora programının mezunları değişik enstitülerde doktora sonrası çalışmalara başvurabilirler. Doktora çalışmalarını başarıyla tamamlayan öğrenciler, akademik çalışmalarına devam edebilir.

Mezuniyet Koşulları

Mezuniyet için Mininum Alınması Gerekli Kredi: 60 Ders ve Yükümlülükler: 9 (5 Zorunlu ve 4 Seçmeli) ders, 2 Seminer, Yeterlilik Sınavı, Tez önerisi ve Doktora Tezi Toplam Kredi: 60

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, Örgün Öğretim )

Örgün öğretim/ Bakırköy Kampüsü

Hafta içi 08.30 – 17.30 saatleri arasında gerçekleşmektedir.

Bölüm Olanakları

Farmasötik Bilimler Doktora programında 10 öğretim üyesi bulunmaktadır. Doktora adayları ilgilerine göre farklı araştırma alanları seçebilmektedir. Enstitüde 5 araştırma laboratuvarı bulunmaktadır.

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Prof. Dr. N. Buket AKSU, Program Başkanı, buket.aksu@altinbas.edu.tr, Bologna Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi Genada SİNANİ, genada.sinani@altinbas.edu.tr Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Kartaltepe Mh., İncirli Cad. No:11, Bakırköy, İstanbul Tel: +90 212 7094528

AKTS Koordinatörü

  • Prof. Dr. NEŞE BUKET AKSU