ÖZEL HUKUK (Türkçe-Doktora)

DÜZEYİ: Doktora , TYYÇ: 8. Düzey , EQF-LLL: 8. Düzey , QF-EHEA: 3. Düzey

İstanbul Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi ilk öğrencilerini 2011-2012 akademik yılında alarak eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. Aynı eğitim döneminde Uluslararası Ticaret Hukuku Yüksek Lisans Programı başlamıştır. 2013-2014 akademik yılında Köln Üniversitesi ile birlikte yürütülen Çift Diplomalı Türk-Alman Hukuk Lisans Programı hayata geçmiştir. 2016-2017 eğitim döneminde Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programı’na öğrenci kabul edilmiştir. 2017 yılında Özel Hukuk Doktora Program öğrenci kabul etmeye başlamıştır.

Amaç

  • Öğrencinin bilimsel araştırma yaparak yeni bilgi düzeyine erişmesini sağlamak. Öğrencinin yorumlama ve özgün bilimsel üretim yeteneğinin gelişmesine hizmet etmek.
Hedef

  • Öğrencinin bilimsel araştırma yaparak yeni bilgi düzeyine erişmesini sağlamak. Öğrencinin yorumlama ve özgün bilimsel üretim yeteneğinin gelişmesine hizmet etmek.
Kazanılan Derece

Özel Hukuk Doktora, Dr.

Derecenin Düzeyi

Lisansüstü, Doktora, PhD

Temel Alan Bilgisi

Hukuk

Kabul ve Kayıt Koşulları

Hukuk alanında yüksek lisans derecesine sahip olmak, Doktora programlarında yüksek lisans mezuniyeti şartı aranmaktadır. Sadece Uluslararası İlişkiler Bütünleşik Doktora Programında lisans mezuniyeti ile öğrenci alımı yapılmaktadır. Lisans diploması ile başvuran adaylar için lisans diploması not ortalamasının en az 4 üzerinden 3 veya muadili bir puan olması zorunluluğu bulunmaktadır. - ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) herhangi bir puan türünden (Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık ) son beş yıl içerisinde yüksek lisans diploması ile başvuranlar için en az 55 puan ve üstü, lisans mezuniyeti ile bütünleşik doktora programına başvuru için 80 puan ve üstü almış olmak gerekir. • Yeterli ALES puanına sahip olmayan aday öğrenciler "özel öğrenci" statüsünde lisansüstü programlara ait ders alabilirler. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar öğrencilik haklarından yararlanamaz. • GMAT ve GRE sınav puanı bulanan öğrencinin ALES taban puanına karşılık GMAT veya GRE eşdeğerlik tablosundaki sayısal puanı kullanılır. -Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 ve üzeri puan almak, • Eşdeğerliliği kabul edilmiş diğer yabancı dil sınavlarından değerlendirmesi olan aday öğrencilerin ÖSYM'nin belirlediği ve YÖK'ün kabul ettiği eşdeğerlilik tablosuna göre en az 55 puana denk gelen puanı beyan etmesi gerekmektedir. • Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonucu olmayan öğrenciler için "Özel Öğrenci" durumu geçerli değildir. • Altınbaş Üniversitesi'ne ait yabancı dil sınavı yapılmamaktadır. - Alan mezunu olmak, Alan dışı programa katılmak isteyen öğrenciler Bilimsel Hazırlık Dersleri almakla yükümlüdür. - Mülakat değerlendirmesi, Sosyal Bilimler Enstitüsünde yer alan doktora programlarına kabul için mülakat gerçekleşmektedir.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Önceki formal öğrenmenin tanınması ulusal düzeyde YÖK çerçeve yönetmelikleri ve İstanbul Altınbaş Üniversitesi ilgili yönetmelikleri uyarınca yapılır.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Özel Hukuk Doktora eğitimi süresi, YÖK Yönetmeliği gereği azami 6 yıldır (12 yarıyıl). Bir yıl, iki yarıyıldan oluşur. Her yarıyılda 16 hafta vardır. Öğrencilerimizin eğitimlerini başarıyla tamamlayıp diploma almaları için gerekli bütün derslerden geçer not almaları ve genel not ortalamalarının ise en az 3,00 olması gerekir. Program süresince Bilimsel Etik dahil 2 zorunlu ders + 5 seçimlik ders +Doktora Semineri derslerinden geçer not almaları gerekmektedir. Ayrıca Tez Önerisi ve Tez Öneri Savunması ile nihai olarak Doktora Tezinin jüri önünde başarıyla savunulmuş olması da mezuniyet için şarttır.

Program Profili

Ülkemizde son yıllarda hukuk fakültesi sayısının artması hukukçu akademisyen ihtiyacını da ortaya çıkardı. Programın ana amacı Özel Hukuk alanında akademisyen yetiştirerek, bu alanda ulusal ve uluslararası araştırmalar yaparak yayınlar üretebilmek ve ülkemizde hukuk eğitiminin ve biliminin niteliğine katkı sağlamaktır.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Bu programdan mezun olanlar kamu ve özel sektörün hukuk ile ilgili tüm alanlarında, avukat, savcı, hakim, noter, araştırmacı, akademisyen, yönetici, danışman ve uzman olarak çalışırlar. Mezunlar bu alanlarda çalışmak için gerekli temel ve teknik bilgilerle ve iletişim, yabancı dil, takım çalışması gibi becerilerle donatılmış olarak yetiştirilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Bu programı bitirenler, Dr. Öğr. Üyesi sıfatıyla çalışabilecekleri gibi diğer koşulları sağlayarak akademide Doçent ya da Profesör ünvanı alarak da ilerleyebileceklerdir.

Mezuniyet Koşulları

Öğrencilerimizin eğitimlerini başarıyla tamamlayıp diploma almaları için gerekli bütün derslerden geçer not almaları ve genel not ortalamalarının ise en az 3,00 olması gerekir. Program süresince Bilimsel Etik dahil 2 zorunlu ders + 5 seçimlik ders +Doktora Semineri derslerinden geçer not almaları gerekmektedir. Ayrıca Tez Önerisi ve Tez Öneri Savunması ile nihai olarak Doktora Tezinin jüri önünde başarıyla savunulmuş olması da mezuniyet için şarttır.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, Örgün Öğretim )

Tam zamanlı

Bölüm Olanakları

Öğrenciler için çeşitli burs imkanları mevcuttur. Öğrencilerine hukukun pek çok alanında seçmeli ders olanakları sunmaktadır. Hukuk eğitimi uluslararası işbirlikleriyle desteklenmektedir. Üniversitemiz ayrıca Kamu Hukuku alanında Yüksek Lisans, Özel Hukuk alanında doktora programı ile lisansüstü eğitim vermektedir.

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Özel Hukuk (Doktora) dersleri, Esentepe/Gayrettepe Yerleşkesinde verilmektedir. Detaylı bilgi için Lisansüstü Eğitim Enstitüsü : graduate.studies@altinbas.edu.tr - +(212) 604 01 00 Adres: Büyükdere caddesi, No: 147 Esentepe / İstanbul​

 

AKTS Koordinatörü

  • Prof. Dr. LEYLA ATEŞ
  • Prof. Dr. MEHMET KAMİL YILDIRIM
  • Prof. Dr. ŞÜKRAN ŞIPKA
  • Doç. Dr. İLYAS GÖLCÜKLÜ
  • Dr. Öğr. Üyesi BAŞAK GÜNEŞ