BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI (İngilizce)

DÜZEYİ: Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey

Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü lisans programına ilk öğrencilerini 2011-2012 Akademik yılında kabul etmiştir. Program dili İngilizcedir. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nün öğretim süresi İngilizce hazırlık sınıfı dışında, 4 yıldır. İngilizce bilgisi yeterli düzeyde olmayan öğrenciler Yabancı Diller Yüksek Okulunun hazırlık sınıfına katılırlar.

Amaç

  • Ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalarda veya kamu kurumlarında bilgisayar mühendislerinin görev alabileceği çeşitli pozisyonlarda çalışan mezunlar yetiştirmek
  • Profesyonel yaşamlarında ulusal ve uluslararası ortamlarda, lider ve/veya disiplinler arası takımların yöneticisi olarak görevler alabilen, yeni şirketler kurabilen mezunlar yetiştirmek
  • Bilgisayar mühendisliği veya ilgili alanlara ait araştırma geliştirme, yeni teknolojiler ve teknoloji tabanlı yeni ürünler geliştirme alanlarında çalışan mezunlar yetiştirmek
  • Bilgisayar mühendisliği alanında ulusal/uluslararası alanlarda fark yaratabilen, bilime katkı sağlayan, lisansüstü çalışmalar yapan ve geleceğin akademisyeni olabilecek mezunlar yetiştirmek
Hedef

  • Altınbaş Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Lisans Programının hedefi geleceğin dünyasını biçimlendiren bilgisayar mühendisleri yetiştirmektir.
Kazanılan Derece

Programı, tüm gereksinimleri yerine getirerek başarı ile tamamlayan öğrenciler "Bilgisayar Mühendisliği Lisans Derecesi" almaya hak kazanırlar.

Derecenin Düzeyi

Bu program Lisans düzeyinde öğrenim veren bir programdır.

Temel Alan Bilgisi

Mühendislik

Kabul ve Kayıt Koşulları

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sonuçlarına göre olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa Yükseköğretim Kurulunca belirlenen esaslara göre kabul edilmektedir.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Önceki formal öğrenmenin tanınması ulusal düzeyde dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK" kapsamında ve Altınbaş Üniversitesi’nin ilgili yönetmeliklerine göre yapılır. Kurum içi yatay geçişler ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yapılır. Kontenjanlar ilan edilen her yıl için ÖSYM Kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının belirli bir oranı olarak ilgili yönetim kurulları tarafından belirlenir. Kurum içi yatay geçiş kontenjanları taban puanı ve öngörülen ilave şartlarla birlikte son başvurunun kabul edileceği günden belirli bir süre öncesinde Üniversite web sayfasında ilan edilir. Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde fakat farklı merkezi yerleştirme puan türü ile öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır. Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarını başarı ile tamamlamış öğrenciler ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı'nın sonuçlarına göre lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü, toplam 40 iş günü süreli stajını ve son sınıfta alacağı bitirme projesini başarıyla tamamlayarak, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

Program Profili

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İngilizce hazırlık sınıfı dahil, 5 yıllık bir program çerçevesinde; Bilgisayar Mühendisi yetiştirmektedir. Programın hazırlık sınıfından sonraki ilk üç yılı, ağırlıklı olarak bölümün temel zorunlu derslerinden oluşmaktadır. Dördüncü yılda ise, müfredat ağırlıklı olarak öğrencilerin farklı alanlara ve ilgi duydukları konulara odaklanmalarına izin veren serbest ve alan seçmeli derslerden oluşmaktadır. Program kapsamında teorik derslerin yanı sıra ve laboratuvar çalışmaları gibi pratiğe dayalı dersler de yer almaktadır. Ayrıca öğrencilerin, ikinci ve üçüncü senelerinde olmak üzere, toplam 40 iş günü zorunlu stajlarını tamamlamaları gerekmektedir. Son sene öğrenciler kendilerine uygun uzmanlık alanlarını belirleyebilecekleri bitirme projelerini danışman hocaları gözetiminde hazırlamaktadırlar.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Bilgisayar mühendisleri kamu ve özel sektörde görev yapmaktadır. Bilgisayar mühendisi unvanını almış mezunlar; bilişim, yazılım, algoritma, haberleşme, kontrol sistemleri, robotik gibi pek çok alanda aktif olarak çalışabilmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES'ten geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.

Mezuniyet Koşulları

Öğrencinin bu programdan mezun olabilmesi için tüm derslerini başarı ile tamamlaması gerekir. Bu derece, programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü, toplam 40 iş günü süreli stajını ve son sınıfta alacağı bitirme projesini başarıyla tamamlayarak, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olan öğrencilere verilir.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, Örgün Öğretim )

Tam Zamanlı

Bölüm Olanakları

Bu bölümdeki elektronik, dijital sistemler, mikroişlemciler ve bilgisayar laboratuvarları, temel derslerin yanı sıra uygulamalı dersler için de gereken pratik bilginin verilmesini sağlamaktadır. Seçmeli dersler sayesinde öğrencilerimiz istedikleri alanlarda uzmanlaşarak disiplinler arası bakış açısı kazanabilmektedir. Ayrıca isteyen öğrencilerimiz yandal ve çift anadal programlarımıza başvurarak başka alanlarda da öğrenim görebilmektedir. Üniversitemizin Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde bulunan saygın üniversiteler ile olan ERASMUS anlaşması sayesinde, öğrencilerimiz altı ay ile bir yıl aralığında farklı bir ülkede eğitimine devam edebilmektedir. Bunlara ek olarak, üniversitedeki eğitim ile iş yaşamını birleştiren CO-OP (kooperatif eğitim) eğitim modeli ile isteyen öğrencilerimiz eğitimlerinin belirli bir döneminden sonra üniversite eğitimi ile işyeri deneyimini birleştirebilmektedir.

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Altınbaş Üniversitesi Mahmutbey Yerleşkesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mahmutbey Dilmenler Caddesi, No: 26, 34217 Bağcılar – İSTANBUL Tel: (0 212) 604 01 00 Program Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Sefer KURNAZ, e-mail: sefer.kurnaz@altinbas.edu.tr

AKTS Koordinatörü

  • Dr. Öğr. Üyesi MERVE BULUT YILGÖR
  • Dr. Öğr. Üyesi SEFER KURNAZ
  • Arş. Gör. RAHİME YILMAZ
  • ÖZGE DENİZ DAYIOĞLU