ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI (İngilizce)

DÜZEYİ: Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey

Altınbaş Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Lisans Programı 2011-12 akademik yılında eğitim öğretime başlamış, ilk mezunlarını da 2015-16 akademik yılı sonunda vermiştir. Program dili İngilizcedir.

Amaç

  • Endüstri Mühendisliği lisans programı küresel rekabet ortamında Ulusal ve Uluslararası düzeyde ürün, servis veya hizmet üreten çeşitli sektörlerde; Planlama ve çözümleme yapabilecek, Yapay Zeka ve Endüstri 4.0 gibi güncel ve sürdürülebilir teknolojileri geliştirip uygulayabilecek, var olan sistemlerde problemleri tespit ederek sonuca varmak için çözüm üretebilmek, araştırma kurumlarında akademik çalışmalar yapabilecek ve disiplinler arası ARGE ya da sosyal sorumluluk projelerinde görev alabilecek nitelikte endüstri mühendisleri yetiştirmeyi amaçlar.
Hedef

  • 1. Mühendislik temel alanının gerektirdiği ileri düzeyde temel fen bilimlerini öğretmek. 2. Endüstriyel sistemlerin analiz ve tasarımını yaptırmak ve uygulatmak. 3. Analitik düşünce ile problemlere algoritmik çözümler üretme yetkinliğini kazandırmak. 4. Endüstri mühendisliği ile ilgili ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip ederek mesleki bilgisini yenileme becerisini kazandırmak ve geliştirmek. 5. Bireysel ve takım çalışmalarında sorumluluk ve/veya yetki almayı ve bunların gereğini yerine getirmeyi benimsetmek. 6. Kendi ana dilinde ve mesleğinin gerektirdiği yabancı dillerde sözlü ve yazılı teknik ifade yetkinliği kazandırmak. 7. Toplumsal sorumluluk bilincini ve endüstri mühendisliği mesleğinin etik ilke ve değerlerini benimsetmek.
Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Endüstri Mühendisliği Lisans Derecesi almaya hak kazanırlar.

Derecenin Düzeyi

Bu program lisans düzeyinde öğrenim veren bir programdır.

Temel Alan Bilgisi

Mühendislik

Kabul ve Kayıt Koşulları

Yüksek Öğretim Kurumu’nun düzenlemeleri çerçevesinde, Türkiye’de ön lisans ve lisans programlarına öğrenci kabulü merkezi olarak yapılan sınav sonuçlarına göre yapılır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adayların seçme sınavında aldıkları puanlarına ve lise puanlarının katkılarına göre öğrencileri seçtikleri bölümlere yerleştirir. Türk liselerine denk okullardan mezun olan yabancı uyruklu öğrenciler ise, mezun oldukları okulun lise diploması puanına göre doğrudan başvuru yapabilirler.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Önceki formal öğrenmenin tanınması ulusal düzeyde Yüksek Öğrenim Kurumu’nun çerçeve yönetmeliklerine ve Altınbaş Üniversitesi’nin ilgili yönetmeliklerine göre yapılır. Kurum içi yatay geçişler ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yapılır. Kontenjanlar ilan edilen her yıl için ÖSYM Kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının belirli bir oranı olarak ilgili yönetim kurulları tarafından belirlenir. Kurum içi yatay geçiş kontenjanları taban puanı ve öngörülen ilave şartlarla birlikte son başvurunun kabul edileceği günden belirli bir süre öncesinde Üniversite web sayfasında ilan edilir. Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde fakat farklı merkezi yerleştirme puan türü ile öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır. Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarını başarı ile tamamlamış öğrenciler lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurtdışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da dikey geçiş için başvurabilirler.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Program yeterlilikleri aşağıdadır: 1. Matematik, fen ve mühendislik bilgisini gerçekçi olarak uygulayabilme becerisi 2. Deney tasarlayıp, analiz yapıp, sonuçlarını yorumlayabilme becerisi 3. Ekonomik, çevresel, sosyal, politik, etik, sağlık ve güvenlik, üretilebilirlik, sürdürülebilirlik gibi gerçekçi kısıtlar altında istenen ihtiyaçları karşılamak amacıyla sistem, parça ve süreç tasarlayabilme becerisi 4. Çok disiplinli takım ortamında çalışabilme becerisi 5. Mühendislik problemlerini tespit edip, tanımlayıp, formüle edip, çözebilme becerisi 6. Profesyonel ve etik sorumluluk bilinci 7. Etkin biçimde iletişim kurabilme becerisi 8. Mühendislik yaklaşım ve çözümlerinin küresel, ekonomik, çevresel ve toplumsal anlamdaki etkilerini anlamak için gerekli kapsamlı eğitime sahip olma 9. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini kavrayıp bunu temel ilke haline getirebilme 10. Güncel konu ve sorunlar hakkında bilgi sahibi olma 11. Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik yöntemleri ve araçları kullanabilme becerisi 12. İnsan, malzeme, para, bilgi, donanım, ve enerji içeren bütünleşik sistemleri tasarlayıp, geliştirip, bunları uygulayabilme becerisi 13. Karmaşık süreç ve sistemleri geliştirme, çözme, ve sonuçlarını analiz etme amaçlı matematiksel yetkinlik, analitik düşünme ve nitel yöntemler ile deneysel pratik bilgiye sahip olma 14. Bir işletmedeki endüstri mühendisliği problemlerini tanımlamada liderlik yapabilecek, gerekli bilgi ve becerilere sahip uzmanlardan oluşan çok disiplinli takım kurabilecek, takımın işleyişini koordine edebilecek, uygun sonuçlar ve yürütme önerileri sunabilme 15. Girişimcilik ruhu ve liderlik becerisine sahip olma. Öğrencinin 4 yıllık bu programdan mezun olabilmesi için tüm derslerini başarı ile tamamlaması gerekir. Bu derece öğretim programında yer alan tüm dersleri başaran, toplam 40 iş günü süreli iki adet yaz stajını başarıyla tamamlayan, minimum 240 AKTS kredisini sağlayan ve genel not ortalaması en az 2,00 / 4,00 olan öğrencilere verilir. Öğrencilerin mezun olabilmek için son sınıfta iki adet zorunlu tasarım dersi alması gerekmektedir.

Program Profili

Programın amacı; mesleki uygulamalarda ve örgütlerde etkin olarak yer alan, sürekli öğrenimle kendisini geliştiren, güçlü iletişim kurabilen, takım çalışması yapabilen, çok disiplinli ortamlarda görev alabilen, kazandıkları araştırma-geliştirme kültürünü, güncel bilimsel ve teknolojik gelişmelerle birleştirerek, çalışma yaşamlarındaki mühendislik problemlerine etkin çözümler üreten, mühendislik yaşamı boyunca yapacağı çalışmalarda, etik ve sosyal ilkeleri göz önünde bulunduran, çevre sorunlarına duyarlı, ekonomik ve sürdürülebilir gerçekçi çözümler arayan ve sahip oldukları bilimsel altyapı sayesinde yeni teknoloji ve ürün geliştirme alanlarında tercih edilen mühendisler yetiştirmektir. Bu amaçla, programda temel matematik ve fen bilimleri, olasılık ve istatistik, eniyileme, benzetim, rassal modelleme, üretim planlama, imalat yöntemleri, kalite, tedarik zincirleri, hizmet sistemleri ve mühendislik ekonomisi alanlarında dersler verilmektedir. Dersler, modern eğitim araç-gereçleri ile desteklenmektedir. Bölüm eğitim programı, 2019 yılında Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon (MÜDEK) akreditasyonu almayı hedeflemektedir. Eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri 2016-2017 yılı itibari ile 1 doçent, 3 yardımcı doçent ve 1 araştırma görevlisi tarafından sürdürülmektedir. Endüstri Mühendisliği Bölümü; nitelikli ve alanında deneyimli akademik ve teknik kadrosu, araştırma olanakları ile kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası ölçekte sağlanacak işbirliği kapsamında hizmet vermektedir.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Bu programdan mezun olanlar endüstri mühendisliği alanlarında kamu sektöründe ve özel sektörde çalışırlar. Mezunlar bu alanda çalışabilmek üzere gerekli temel ve teknik bilgilerle ve iletişim, yabancı dil, takım çalışması gibi becerilerle donatılmış olarak yetiştirilirler. 2015-2016 akademik yılının sonundan itibaren mezun veren program sonunda öğrenciler bugüne kadar DeFacto, Colin´s, Burgan Bank, Maya Plastik gibi şirketlerde istihdam olanağı bulmuşlardır.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler lisansüstü eğitim programlarına başvurabilirler. Mezunlardan bu şekilde yüksek lisans programlara yönelenler olmuştur.

Mezuniyet Koşulları

Öğrencinin 4 yıllık bu programdan mezun olabilmesi için tüm derslerini başarı ile tamamlaması gerekir. Bu derece öğretim programında yer alan tüm dersleri başaran, 40 gün toplam iş günü süreli iki yaz stajını ve son sınıftaki tasarım projelerini başarıyla tamamlayan, minimum 240 AKTS kredisini sağlayan ve genel not ortalaması en az 2,00 / 4,00 olan öğrencilere verilir.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, Örgün Öğretim )

Tam zamanlı.

Bölüm Olanakları

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinin tüm bölümlerinin kullandığı Fizik, Elektrik/Elektronik ve Bilgisayar Laboratuvarları´ndan Endüstri Mühendisliği Lisans Programı öğrencileri de faydalanabilecektir. Ayrıca, optimizasyon ve iş etüdü lab. 'da gerek dersler gerekse de proje ve araştırma için kullanılabilmektedir.

 

Laboratuvarların tam listesi şu şekildedir.

Laboratuvar Adı Niteliği No
Fizik Temel Bilim Laboratuvarı Mühendislik Laboratuvarı DB205
Kimya Temel Bilim Laboratuvarı Mühendislik Laboratuvarı DB204
Bilgisayar Laboratuvarı Bilgisayar Laboratuvarı A203
Optimizasyon Laboratuvarı Bilgisayar Laboratuvarı A603
Modelleme ve Benzetim Laboratuvarı Bilgisayar Laboratuvarı A301
Takım Tezgahları Laboratuvarı Mühendislik Laboratuvarı AB203
İş Etüdü ve Ergonomi Laboratuvarı Bilgisayar Laboratuvarı A603
Bilgisayar Destekli Tasarım Laboratuvarı Bilgisayar Laboratuvarı A301
ÜretimSistemleri Laboratuvarı Bilgisayar Laboratuvarı A401

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Dr. Öğr. Üyesi Fatih Yiğit Bölüm Başkanı Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Mahmutbey Dilmenler Cad. , Bağcılar, İstanbul, 34217 Tel:+90-212-6040100 fatih.yiğit@altinbas.edu.tr

AKTS Koordinatörü

  • Dr. Öğr. Üyesi CAN TÜRKÜN
  • Dr. Öğr. Üyesi FATİH YİĞİT
  • Dr. Öğr. Üyesi MERVE BULUT YILGÖR