RADYOTERAPİ PROGRAMI (Türkçe)

DÜZEYİ: Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey

Radyoterapi Programı 2015-2016 yılında eğitime başlamıştır.

Amaç

  • Radyasyon onkologlarına ve sağlık fizikçilerine yardımcı olabilecek ve radyasyon onkolojisi merkezlerinde çalışabilecek, ışın tedavisi ve simülasyon yapma bilgi ve becerisine sahip, nitelikli yardımcı sağlık personeli yetiştirmektir.
Hedef

  • Radyoterapi cihaz ve makinelerini kontrol etme ve radyasyon tedavisi sırasında radyasyon onkologlarına ve sağlık fizikçilerine yardımcı olma bilgi ve becerisine sahip nitelikli radyoterapi teknisyenleri yetiştirmektir.
Kazanılan Derece

Radyoterapi Programı öğrencileri mezun olduklarında "Radyoterapi Teknikeri" ünvanı kazanırlar.

Derecenin Düzeyi

RADYOTERAPİ programı 120 AKTS kredisinden oluşan 2 yıllık (4 yarıyıl) bir programdır. Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere RADYOTERAPİ’nde Önlisans Derecesi (Diploması) verilmektedir.

Temel Alan Bilgisi

Tanımsız

Kabul ve Kayıt Koşulları

RADYOTERAPİ bölümüne Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Temel Yeterlilik Testi (TYT) sonucuna göre kabul edilirler.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Öğrenciler, daha önce kayıt oldukları yükseköğretim kurumlarından veya denkliği kabul edilmiş bir kuruluştan almış ve başarmış oldukları derslerden muaf olmak için başvuruda bulunabilirler. Muafiyet için istekleri, gerekli hallerde, ilgili dersi veren öğretim elemanının görüşü alınarak, yönetim kurulunca karara bağlanır.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

RADYOTERAPİ, önlisans programı (Bologna Süreci Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’nde kısa düzey, TYYÇ’de beşinci düzey), mesleki eğitim ve uygulama ağırlıklı bir önlisans programı olup, özellikle, iş dünyasının ilgili olduğu alan ve düzeyde ihtiyaçlarını karşılamak ve mezunlarına bu alanda istihdama yönelik temel düzeyde bilgi ve pratik uygulama yeterlilikleri kazandırmak için tasarlanmıştır.

Program Profili

Mesleki eğitim ağırlıklı önlisans derecesi

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Radyoterapistler, radyoterapi uzmanları ve/veya radyasyon fizikçisi ile birlikte bir ekip halinde hazırlık ve tedavi hizmetlerini gerçekleştirmektedirler. Radyoterapi uygulamaları genellikle, üniversite ve devlet hastanelerinin ilgili bölümlerinde gerçekleştirilmekte, özel hastanelerde radyoterapiye ilişkin bölümler yaygın olarak bulunmaktadır. Dolayısı ile, meslek elemanlarının istihdam alanları yaygınlaşmaya başlamıştır. Radyoterapi teknikerleri resmi ve özel hastanelerin onkoloji kliniklerinde, özel teşhis merkezlerinde görev alabilirler. Sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarından mezun olan öğrenciler Sağlık Bakanlığının yataklı ve yataksız tedavi kurumları ile koruyucu sağlık hizmetleri veren kuruluşlarında, SSK, üniversite ve çeşitli kuruluşlara bağlı hastanelerde, özel klinik ve polikliniklerde görev alabilmektedirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

RADYOTERAPİ programını başarıyla bitiren öğrenciler ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavıyla Türkiye’deki üniversitelerin RADYOTERAPİ programıyla ilgili lisans bölümlerine geçiş yapabilirler.

Mezuniyet Koşulları

Bir öğrencinin RADYOTERAPİ programından mezun olabilmesi için, Genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olması Eğitim-öğretim programında yer alan tüm zorunlu dersleri başarması Programda öngörülen diğer tüm çalışmaları başarması Toplam 120 AKTS kredilik iş yükünü tamamlaması 30 iş günü yaz stajını tamamlamış olması İlgili Yönetim Kurulunca Mezuniyetine karar verilmiş olması gerekir.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, Örgün Öğretim )

Tam zamanlı ve e-öğrenme.

Bölüm Olanakları

Deneyimli bir akademik kadro Uygulamalı Eğitim Zengin ders olanağı

Sanal Radyoterapi cihazı ile eğitim

Radyoterapi laboratuvarında uygulamalı eğitim

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Program Başkanı 

Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Murat Şenışık

ahmet.senisik@altinbas.edu.tr

AKTS Koordinatörü

  • Öğr. Gör. EDA MUTLU